Gemeente Hoorn

Nieuws

OVER DRIE WEKEN: STADHUIS TE KIJK!

Op donderdag 20 september zetten de ambtenaren en de bestuurders van de gemeente Hoorn van 18.00 tot 21.30 uur de deuren van het stadhuis aan de Nieuwe Steen wagenwijd open. Alle inwoners van de stad zijn die avond van harte welkom om het gebouw rond te wandelen en onderweg de meest uiteen-lopende presentaties tegen te komen. Centraal thema is 'Hoorn digitaal. Veel aandacht dus voor wat een moderne gemeente op digitaal gebied te bieden heeft. Deze week een indruk van wat er op 20 september bij Gemeentewerken te beleven valt.

Annet Hansen zit namens Gemeentewerken in de projectgroep die Stadhuis te Kijk aan het voorbereiden is. Bij ons kunnen de bezoekers zowel binnen als buiten terecht, zegt ze. Kinderen kunnen buiten gratis rondjes draaien in een zweefmolen, noga of zuurstukken halen bij een kraampje en de dieren van de kinderboerderij aaien. Volwassenen kunnen er wippen op een Super Wipkip. Zo krijgen ze hun kindgevoel weer even terug. En natuurlijk staan buiten allerlei voertuigen van Gemeentewerken: strooiwagens, grasmaaimachines, noem maar op. Leuk om daar eens in plaats te nemen.

Wat is er binnen te beleven?
Van alles! Je kunt het zo gek niet bedenken. In veel gevallen kunnen de bezoekers er actief aan meedoen. Zo presenteert de afdeling Beheer- en Geo-informatie (BGI) de GIS-quiz. Bezoekers kunnen de antwoorden op de vragen van deze quiz vinden door goed op te letten als ze door de vleugel van Gemeentewerken lopen. Bij de landmeetkundige tak van BGI zijn digitaal allerlei plattegronden, kaarten, tekeningen en luchtfotos op te roepen en af te drukken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in te zoomen op een buurt of zelfs een woning in Hoorn, waarna de bewoner een kleurenprintje van de luchtfoto meekrijgt. Het zijn vrij recente luchtfotos, van ongeveer een jaar oud. Hier zijn ook de digitale instrumenten te zien waar de landmeters mee werken, zoals de theodoliet op de driepoot met de waterpas. Een doorlopend diaprogramma laat zien wat er aan te pas komt om kaarten te vervaardigen voor diverse doeleinden, zoals bestemmingsplannen. Bezoekers van BGI krijgen een hele mooie balpen mee als aandenken.

Wat is er nog meer te doen?
Bij Stadstoezicht kunnen de bezoekers oefenen met een chipknip die op euros werkt. Handig om volgend jaar mee te betalen bij de parkeerautomaat. Ook kunnen de bezoekers meedoen aan de euroroulette. Wie een compleet eurobiljet bij elkaar vindt, mag een presentje halen bij de nogakraam. De reinigingsagenten en de rayons van Gemeentewerken laten fotos zien van wijkvervuilende elementen, zoals zwerfvuil, rondslingerende winkelwagentjes en verwaarlozing. Dit onder het motto U kunt er zelf iets aan doen om dit tegen te gaan. Eveneens aan de hand van fotos laat de verkeersgroep de bezoekers raden wat het kost om een verkeerspaaltje of een rotonde neer te zetten. Op een groot scherm is te zien hoe de verkeersstromen draaien in Hoorn (het dynamisch verkeersmodel AGV). Ondergrondse opnamen door een waterbestendige videocamera geven de bezoekers een indruk van het inwendige van een rioolbuis. Hoorn Kern Gezond beschikt over een kraam met informatie over allerlei belangrijke binnenstadsprojecten. Extra informatie over zulke projecten is te vinden op de afdelingen met het Hoorn Kern Gezond-logo. O ja, en de Hartstichting geeft reanimatiedemonstraties. Dat heeft niets met Gemeentewerken te maken. Gewoon omdat ik secretaris ben van de kring West-Friesland.

Deel: ' Open Huis stadhuis gemeente Hoorn '
Lees ook