PERSBERICHT - 06 SEPTEMBER 2001

Open Monumenten tijdens Dordt Monumenteel

Open Monumentendagen rond het thema Het Interieur

Fraaie oude intereurs in Museum Simon van Gijn

Op zaterdag 8 en zondag 9 september zijn veel monumenten en musea in Dordrecht vrij te bezichtigen. De Open Monumentendagen in Dordrecht zijn onderdeel van de jaarlijkse manifestatie `Dordt Monumenteel'.

Het thema `Het Interieur' is geïnspireerd door de heropening van het Museum Simon van Gijn en sluit aan bij het landelijk thema van de Open Monumentendagen: Huis en Haard. Simon van Gijn - museum aan huis is het feestelijk middelpunt van het grote aantal geopend monumenten.

Na een restauratie van ruim twee jaar wordt Museum Simon van Gijn op zaterdag 8 september onder de nieuwe naam Simon van Gijn - museum aan huis weer opengesteld voor het publiek. Het is op 8 en 9 september gratis toegankelijk. Het in 1729 gebouwde huis aan de Nieuwe Haven heeft nog steeds zijn oorspronkelijke indeling met authentieke interieurs uit de 18de en 19de eeuw. Het woonhuis is geheel teruggebracht in de staat waarin Simon van Gijn en zijn vrouw het bewoonden tot zijn overlijden in 1922. Van Gijn was een groot verzamelaar van kunst, antiek, meubelen en vooral prenten. Door alle noodzakelijke publieksvoorzieningen onder te brengen in een belendend pand is het huis met zijn rijke verzamelingen kunstnijverheid nu geheel voor het publiek toegankelijk.

Naast de wandtapijtenzaal, de originele 18de-eeuwse keuken, de bibliotheek en studeerkamer, de tuin- en eetkamer zijn nu ook twee slaapkamers, de badkamer en de `rode salon' open voor bezoekers. De speelgoedcollectie is ondergebracht op de zolderverdieping. Simon van Gijn is een museum waar jong en oud zich `thuis' voelt.

Historische interieurs

Op zaterdag zijn liefst 42 monumenten en musea in Dordrecht vrij te bezichtigen, maar ook op zondag kunt u ruim 15 monumenten en musea bezoeken. Binnenkijken in een monument betekent kennismaken met elementen uit historische interieurs. Een aantal particuliere woonhuizen zijn op 8 september opengesteld. Zij zijn interessant door de aanwezigheid van een beschilderd balkenplafond, stucwerk, een oude keuken, een `Maaskamer' of originele kapconstructie. Maar ook het interieur van veel historische kerken, het middeleeuwse stadhuis, een voormalig pakhuis, de regentenkamer van een armevrouwenhof of een 18de-eeuwse stadswoning zijn een bewonderende blik waard. In het programmaboekje van Dordt Monumenteel staan alle opengestelde monumenten kort beschreven, met openingstijden en eventuele activiteiten als rondleidingen, tentoonstellingen en concerten. Ook is er informatie in te vinden over het interieur van Museum Simon van Gijn en de historische stijlkamers. De meeste monumenten zijn op zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Zij zijn herkenbaar aan de vlag van de Open Monumentendag.

Veel extra activiteiten

In verschillende monumenten kunt u deelnemen aan rondleidingen, een tentoonstelling bekijken of deelgenoot zijn van andere activiteiten. In de Grote Kerk is een afwisselend programma van orgelmuziek, koorconcerten en rondleidingen, terwijl de stadsbeiaardier tussendoor de beiaard bespeelt en zijn spel en instrument toelicht aan bezoekers. Ook in andere kerken wordt regelmatig het orgel bespeeld.

In één van Nederlands oudste woonhuizen, Het Zeepaert, worden rondleidingen gegeven. Het Stadsarchief exposeert interieurschetsen van Oscar van der Avoort en biedt een aantrekkelijk programma met korte historische films van Dordrecht.

Behalve het Museum Simon van Gijn opent ook Museum 40-45 haar deuren in een nieuw onderkomen, naast Simon van Gijn. De collectie is in een vernieuwde opstelling te zien. Verder zijn er rondleidingen in Schouwburg Kunstmin en het Dordrechts Museum.

Voor een rondleiding door een authentiek 18de-eeuws interieur bent u welkom in de Prinsenstraat. Zondag zijn er in een achttal monumenten klassieke concerten in het kader van het Festival Historische Muziek. Een Jan Plezier zorgt beide dagen voor gratis vervoer tussen Schouwburg Kunstmin en de binnenstad. VVV gidsen maken gratis stadswandelingen van ongeveer anderhalf uur.

Dordt Monumenteel

Op het programma van Dordt Monumenteel (7 t/m 9 september) staan onder andere Pastafeesten en een Monumentennacht op vrijdag, een Straatartiestenfestival in de winkelstraten op zaterdag en het Festival Historische Muziek en een kunstmarkt op zondag.

Het programmaboekje met alle informatie is vanaf eind augustus gratis verkrijgbaar bij VVV, Stationsweg 1 in Dordrecht, tijdens Dordt Monumenteel ook bij de VVV infobus op de hoek van Hofstraat en Nieuwstraat.

Het programma is ook in te zien op internet: www.dordt.nl, kies voor uitgaanstips - evenementen. Algemene inlichtingen: VVV Zuid-Holland Zuid, tel. 0900-4636888.

Dordt Monumenteel wordt jaarlijks in het tweede weekend van september georganiseerd door de Stichting Dordtse Cultuur- en Monumentendagen. Door de combinatie met Dordt Monumenteel
behoren de Open Monumentendagen in Dordrecht tot de drukst bezochte monumentendagen in Nederland.


- einde persbericht -

Deel: ' Open Monumenten tijdens Dordt Monumenteel '
Lees ook