Gemeente Den Helder

Weeknieuws

Open monumentendag '99

betreft:
week: week 36

Zaterdag 11 september is het weer Open Monumentendag. Het thema dit jaar is "Monumentaal Groen". Dit jaar wordt in Den Helder slechts op beperkte wijze aandacht geschonken aan deze dag. De gemeente heeft een aantal monumenten benaderd met de vraag of zij hun monument 11 september open willen stellen. Op deze pagina vindt u een lijst met de monumenten waar u naast een bezichtiging van de buitenkant ook binnen rond kunt kijken.

De Open Monumentendag wordt geopend met een wandeling van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders over een deel van de Napoleonroute. De wandeling begint om 10.00 uur en start op het parkeerterrein in Quelderduyn. Een beschrijving van de complete Napoleonroute kunt u bij de VVV verkrijgen.

Oude Rijkswerf Willemsoord

De Oude Rijkswerf Willemsoord is een van de vele monumenten die Den Helder rijk is. De eerste aanzetten voor de ontwikkeling van Den Helder tot marinehaven dateren uit 1780, toen stadhouder Willem V opdracht gaf van Het Nieuwe Diep een zeehaven te maken "voor de berging van `s lands zeemacht en koopvaardijschepen". De zeehaven werd op last van het machtige Amsterdam, dat geen concurrentie duldde voor haar eigen werf, slechts uitgerust met een kielplaats voor hoognodige reparatiewerk. Jan Blanken Jansz. ontwierp een plan voor een grote marinewerf met verscheidene gemetselde droogdokken. Dit plan werd in 1812 goedgekeurd.

Centraal op het werfterrein ligt het natte dok (dok I, 1822) en staat op enkele duizenden houten palen. In de as van deze havenkom ligt het droge dok. Dit dok is, ooit met stoombemaling, het op een na oudste dok van het land (het oudste bevindt zich in Hellevoetsluis). Het gebouw waarin de stoommachine heeft gestaan, is later als graanpakhuis in gebruik geweest. Het staat nog steeds recht tegenover het dok en is voorzien van een betonnen stuclaag. Tussen 1857 en 1866 is als gevolg van het feit dat de schepen die de werf aandeden steeds groter werden, een groter dok gebouwd (dokII). Dit dok is gebouwd op een bijzondere dikke houten vloer.

In het voorjaar van 1993 heeft, na een gebruik van ruim 170 jaar, de rijkswerf het oude Willemsoord verlaten voor het nieuwe werfcomplex op het Nieuwe Haventerrein, het meest geavanceerde werfcomplex van Europa.

Tijdens de Monumentendag kunt u de Oude Rijkswerf Willemsoord bezoeken. Vanaf het Informatiecentrum aan de Weststraat worden om 11.00 uur en 14.00 uur rondleidingen gegven. Hierbij wordt een aantal karakteristieke gebouwen van binnen bekeken. U kunt zich voor de rondleidingen opgeven bij het Projectbureau oude Rijkswerf Willemsoord, tel. 0223-616100 en fax 0223-680068. Dit kan tot en met 10 september. Aan de rondleiding kan helaas maar een beperkt aantal mensen meedoen. Het is de bedoeling dat in de toekomst meer van dit soort rondleidingen over het terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord worden georganiseerd.

_________________________________________________________________

laaste verandering: september 09, 1999

Deel: ' Open monumentendag '99 in Den Helder '
Lees ook