Gemeente Breda

13-08-2001

Open Monumentendag en vierde Historische Markt
Op zaterdag 8 september viert Breda de jaarlijkse Open Monumentendag en houdt het Stadsarchief van 9.30 tot 16.00 uur voor de vierde achtereenvolgende keer een Historische Markt aan Parade 10-12 (ingang Keizerstraat). Tijdens de Historische Markt presenteren meer dan twintig culturele en cultuurhistorische verenigingen en instellingen uit Breda en omgeving hun diensten en producten aan het publiek. De toegang is gratis.

Thema
Ook dit jaar volgt Breda het nationale thema: Huis en haard, monumenten van het wonen. Voor dit thema is gekozen, omdat het dit jaar precies een eeuw geleden is, dat de Woningwet werd ingevoerd (1901). De activiteiten die Breda op 8 september houdt, zijn afgestemd op dit thema. Bij monumentaal wonen moet gedacht worden aan patriciërshuizen, boerderijen, buitenplaatsen, arbeidershuisjes, sociale woningbouw, weeshuizen, hofjes, villas, kastelen en kloosters.

Fietsroute
Behalve de Historische Markt staat ook de presentatie van een nieuwe fietsroute op het programma: Fietsroute langs monumentaal wonen in Breda en omgeving. Deze fietsroute is samengesteld door de heemkundekringen Op de Beek en Teterings Erfdeel en het Stadsarchief en wordt uitgegeven door de gemeente Breda. De fietsroute is op 8 september vanaf 9.30 uur gratis verkrijgbaar op de Historische Markt. Ná 8 september kost een exemplaar 2,50.

Rondleiding Stadsarchief
Wie daar belangstelling voor heeft, kan deelnemen aan een gratis rondleiding door het depot van het Stadsarchief. Van 10.00 tot 15.00 uur worden elk héél uur rondleidingen verzorgd. De lees- en studiezaal van het Stadsarchief is op 8 september open van 10.00 tot 17.00 uur.

Museumbeurs
Voor de tweede achtereenvolgende keer wordt er een beurs gehouden in Bredas Museum aan Parade 12. De beurs kan zowel op zaterdag 8 als op zondag 9 september worden bezocht van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze beurs bieden zowel antiquairs als particuliere verzamelaars kunst, antiek en curiosa te koop aan (van oude boeken en prenten, schilderijen, antiek, glas en aardewerk tot art deco en design). Medewerkers van Bredas Museum en het Stadsarchief verrichten tijdens de beurs gratis inhoudelijke taxaties van meegebrachte Bredase voorwerpen. Bezoekers hebben ook vrij toegang tot de exposities.

Bezoek aan monumentale panden
De woonmonumenten die van 10.00 tot 16.00 uur zijn opengesteld voor publiek zijn: het voormalig volkenkundig museum Justinus van Nassau én de binnenplaats op de hoek van het Kasteelplein en de Cingelstraat, het Begijnhof aan de Catharinastraat, waarbij één huisje te bezichtigen is, het pand van Van Aalst aan Catharinastraat 14 en de voormalige pastorie van de St. Annakerk (nu: Wester Diakonaal Centrum) aan Haagweg 3.
Afwijkende tijden gelden voor bezoeken aan buitenplaats Wolfslaar aan Wolfslaardreef 100-102 (open van 10.00 tot 13.00 uur), het museum Paulus van Daesdonk aan Pennendijk 1 in Ulvenhout (open van 14.00 tot 17.00 uur), de Antoniuskerk aan de St. Janstraat (open van 11.00 tot 17.00uur, waarbij om 12.30 uur een H. Mis wordt opgedragen) en de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de Grote Markt (van 10.00 tot 17.00 uur geeft Gilde De Baronie hier rondleidingen). Op 8 september tussen 10.00 en 14.00 uur worden in de Grote Kerk overigens ook oude boeken en bijbels getaxeerd (gratis) en ingekocht.

Muzikaal entertainment
Op het programma staat ook een optreden van muziekgezelschap Accolade, dat een zeer breed repertoire heeft en delen daaruit ten gehore zal brengen. Accolade treedt op van 11.00 tot 15.00 uur. In principe gebeurt dat buiten, maar als het regent speelt het gezelschap binnen, in de Centrale Hal van de voormalige Chassékazerne., waarin Bredas Museum en het Stadsarchief zijn gehuisvest.

Stadswandelingen
Verder verzorgt Gilde De Baronie om 12.00 en 14.00 uur telkens twee stadswandelingen langs monumentale panden. De wandeling duurt twee uur. Maximaal 15 personen kunnen per keer deelnemen. Er wordt gestart vanaf de Historische Markt van het Stadsarchief.

Kijkdozenwedstrijd
Ter gelegenheid van de Open Monumentendag is voor kinderen van de Bredase basisscholen een kijkdozenwedstrijd uitgeschreven, waarbij de scholieren op basis van het thema wonen een kijkdoos naar hun eigen beleving in elkaar hebben geknutseld. Er zijn inmiddels al flink wat kijkdozen ingeleverd bij het Stadsarchief, Cultuurpunt Breda en de balie Voorlichting in het Stadskantoor. Ze moesten vóór 17 augustus binnen zijn. Op 8 september om 12.00 uur worden de drie prijswinnaars van de wedstrijd bekendgemaakt op de Historische Markt.

Organisatie
De Open Monumentendag en de Historische Markt worden georganiseerd door een werkgroep, bestaande uit medewerkers van het Stadsarchief, Cultuurpunt Breda, Bredas Museum, Heemkundige Kring Breda, de klankbordgroep Monumenten en de Centrale Afdeling Communicatie en de afdeling Welstand, Architectuur en Monumenten (WAM) van de gemeente.

Breda, 13 augustus 2001

Deel: ' Open Monumentendag en vierde Historische Markt in Breda '
Lees ook