Gemeente Hilversum


Open Monumentendag op 11 september in teken van monumentaal groen
1 september 1999

De Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van `monumentaal groen.' Het zal niemand verbazen dat Hilversum voldoende in huis heeft om op dit thema in te spelen. Hilversum is tenslotte niet alleen de stad van jonge architectuur, maar ook een gemeente die bekend staat om het vele, `monumentale' groen. Op de Open Monumentendag 1999, dit jaar op zaterdag 11 september, zijn behalve diverse gebouwen ook vier fraai aangelegde begraafplaatsen, enkele plantsoenen, een botanische tuin en het pinetum aan de hand van een routebeschrijving, mét uitvoerige toelichting, te bezichtigen.

Hilversum haakt in op het landelijk thema voor de Open Monumentendag door vier begraafplaatsen en de daarop aanwezige aula's voor bezichtiging open te stellen. De Noorderbegraafplaats, de Zuiderhof en de algemene begraafplaats aan de Bosdrift zijn vrij toegankelijk, ook de aulagebouwen en hun interieurs zijn te bezichtigen. Op de Oude Begraafplaats worden rondleidingen gegeven. Van de, royaal in het groen gestoken villagebieden, krijgt het gebied de Boomberg op die dag speciale aandacht. In dit oudste deel van het noordwestelijke villagebied is de oorspronkelijk bedoelde "belommerde wandeling" nog herkenbaar. Tijdens een vrije wandeling door de Boomberg valt niet alleen van het groen te genieten, maar ook de grote verscheidenheid aan villa's en andere monumentale gebouwen zijn een lust voor het oog. Voor wie toch graag bovenal voor het groen komt: de Boomberg heeft enkele unieke plantsoenen, veel lommerrijke wandelwegen en prachtige tuinen die ook vanaf de weg heel fraai ogen. De botanische tuin Dr. Costerus en het Pinetum Blijdenstein zijn tijdens de Open Monumentendag open en zeer zeker de moeite van het bezoeken waard.

Rondleidingen

Rondleidingen zijn er onder meer op de Oude Begraafplaats, tussen
12.00-15.00 uur en in het wereldberoemde raadhuis. In het raadhuis zijn de rondleidingen om 12.00, 13.00 en 14.00. De toren is te beklimmen. Vanaf die hoogte is goed te zien hoe groen Hilversum eigenlijk is. Rondleidingen over het voormalige sanatoriumcomplex Zonnestraal worden vanuit het Dienstbodenhuis De Koepel gehouden. Evenals voorgaande jaren zijn een aantal kerken opengesteld: Grote Kerk, Onze Lieve Vrouwe Kerk, Oud-Katholieke St. Vituskerk, Rooms-Katholieke St. Vituskerk. Tijdens de Open Monumentendag worden rondleidingen gegeven en de orgels regelmatig bespeeld. Ook het Goois Mmuseum is te bezichtigen,

Rondwandeling

Met het oog op de Open Monumentendag komt er een programmaboekje waarin te bezichtigen momumenten uitgebreid worden toegelicht en ook een route is opgenomen. Uiteraard kan ook zonder programmaboekje en routebeschrijving op eigen gelegenheid een wandeling worden gemaakt of monumenten, al dan niet ‘groen’ worden bezocht.

Programma gratis verkrijgbaar

Het volledige programma, waarin de te bezichtigen monumenten uitgebreid worden toegelicht, is vanaf dinsdag 7 september gratis verkrijgbaar bij het VVV, de openbare bibliotheken, het Goois Museum en het Raadhuis. Men is niet gebonden aan een vaste route.

Deel: ' Open Monumentendag Hilversum Monumentaal groen '
Lees ook