gemeente hoorn

open monumentendag

de 13e landelijke open monumentendag op zaterdag 11 september staat in het teken van monumentaal groen en architectuur. het comité open monumentendag hoorn heeft voor een specifieke hoornse invulling van dit thema gezorgd. veel monumenten (waaronder veel kerken) zullen hun deuren openen voor het publiek, diverse musea zijn gratis toegankelijk en aan de hand van routekaartjes kan men op eigen houtje de poortjeswandeling en de groene architectuurwandeling volgen. 's middags geeft stadsbeiaardier frits reynaert een carillonconcert en legt hij de werking van de beiaard en het carillon uit aan belangstellenden. voor de verdere muzikale omlijsting van open monumentendag zorgt de stichting oude muziek nu. op vier markante plaatsen in de binnenstad zullen zij 's middags muziek ten gehore brengen.

overal waar zaterdag de 'gele vlag met de sleutel' wappert, zijn bezoekers van harte welkom. de meeste panden zijn tussen 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen, maar er zijn er ook die wat eerder open- of dichtgaan.

programmaboekje
het programmaboekje geeft een overzicht van alle bezienswaardigheden, compleet met de openingstijden en plattegrondjes om aan te duiden waar ze zich bevinden. het boekje is voor ƒ 1,-- verkrijgbaar bij de vvv, veemarkt 4, het westfries museum aan de roode steen, het museum van de twintigste eeuw, bierkade 4, het waterschapshuis, grote oost 2-4-6 en het voc-pakhuis aan onder de boompjes. op deze adressen zijn ook open monumentendag-artikelen te koop, zoals een verzamelmap met informatiebladen over de monumenten (f 5,--).

deur open
allerlei gebouwen in hoorn, zwaag en blokker openen op open monumentendag hun deuren voor het publiek. te bezichtigen zijn onder meer tal van kerken en hofjes, diverse monumentale schoolgebouwen, winkels met historisch interieur en voormalige patriciërswoningen die nu in gebruik zijn bij instanties als het waterschap, de kunstuitleen en het kantongerecht. in het waterschapshuis aan het grote oost is een audiovisual over monumentaal groen te zien. het westfries museum (gratis toegankelijk) heeft een route uitgezet die de bezoekers langs objecten uit de collectie leidt die met 'natuur in de architectuur' te maken hebben. kinderen kunnen er gratis deelnemen aan een speurtocht. van het museum van de twintigste eeuw is alleen de maquette hoorn anno 1650 gratis te bezichtigen. ook de museumstoomtram hoorn-medemblik hanteert de gebruikelijke tarieven.

stoomtram
een speciale rit met de jubileumtram en een kijkje achter de schermen van het restauratiewerk. dit zijn twee van de activiteiten die museumstoomtram hoorn-medemblik organiseert op open monumentendag en de dag erna. deelnemers krijgen vanaf 11.15 uur een rondleiding en om 12.05 vertrekt de tram. stoomlocomotief ns7742 bello trekt originele houten nederlandse rijtuigen. vanuit medemblik rijdt de jubileumtram om 15.05 uur weer terug naar hoorn.

wandelingen
liefhebbers van historisch stedenschoon hebben keus uit twee wandelingen. in het programmaboekje is een beschrijving van de poortjeswandeling te vinden, een ca. 40 minuten durende wandeling die langs de fraaie hoornse poortjes voert. afzonderlijk verkrijgbaar op de eerder genoemde adressen is de groene architectuurwandeling, die ongeveer anderhalf uur duurt. wandelaars kunnen beide tochten op elk moment van de dag afleggen.

torenbespeling
boven in de toren van de grote kerk op het kerkplein zorgt stadsbeiaardier frits reynaert voor een 'open-torenbespeling'. eerst brengt hij van 13.00 tot 13.30 uur een carillonconcert ten gehore. vanaf 13.30 uur legt hij tijdens de 'open-torenbespeling' uit hoe zo'n beiaard werkt en op welke manier een beiaardier het nu 52 klokken tellende carillon tot welluidende klanken weet te bewegen. de 'open-torenbespeling' duurt tot 14.00 uur.

nog meer muziek
musici verbonden aan de stichting oude muziek nu zorgen zaterdagmiddag op diverse plaatsen in de binnenstad voor de muzikale omlijsting. zo is bij het statenlogement blokfluit- en luitmuziek te horen, bij de mariakapel acapella koormuziek, in de schutterijzaal van het westfries museum harpmuziek en in de binnentuin van het sint jozefhuis muziek uit een harmonica en een kleine doedelzak. wie na enen de moeite neemt alle trappen van de grote-kerktoren te beklimmen, kan stadsbeiaardier frits reynaert aan het werk zien. de museumstoomtram biedt een speciale rit met de jubileumtram en een kijkje achter de schermen van het restauratiewerk.

Deel: ' Open Monumentendag in Hoorn '
Lees ook