Gemeente Wageningen

rondje OPEN MONUMENTENDAG WAGENINGEN - 8 SEPTEMBER 2001 (voorlopig programma)

De Open Monumentendag in Wageningen haakt aan aan het landelijk thema over woonhuismonumenten "huis en haard". Onderligger voor dit thema is het 100-jarig bestaan van Wet op de Volkshuisvesting, waarmee de overheid verbetering beoogde van de ronduit ellendige woonomstandigheden van velen in de grote steden en op het platte land. Een andere aanleiding vormt de Manifestatie Historisch Interieur 2001, die aandacht vraagt voor de aankleding van het interieur. Het comité Open Monumentendag Wageningen nodigt u dit jaar uit te komen kijken naar hoe het wonen zich de afgelopen 100 jaar heeft ontwikkeld. De geschiedenis van de sociale woningbouw in Wageningen kunt u bekijken op de tentoonstelling die door de Woningstichting wordt ingericht in het museum. Tijdens wandel- en fietsroute komt u twintigste eeuwse architectuur tegen, het interieur uit deze eeuw komt aan bod bij Matser woninginrichting. In Filmhuis Movie W laat u de woningbouw aan zich voorbij trekken en u neemt historische woningbouw mee naar huis met onze publicatie van oude ansichten!

Museum "de Casteelse Poort"

* Expositie van De Woningstichting. Uitgaande van "100 jaar Wet op de Volkshuisvesting" gaat de expositie in op het wonen in de twintigste eeuw. Aan bod komen woningcorporaties in het algemeen en het woningenbestand van De Woningstichting in Wageningen. Hierbinnen nemen de monumenten een bijzondere plaats in.
* Twee keer zal er een blok van twee lezingen gehouden worden: de eerste lezing over de Woningstichting, en de tweede lezing over de VAC, de Vrouwen Advies Commissie, die dit jaar 50 jaar bestaat. Deze commissie geeft sinds haar oprichting advies bij bouwplannen over hoe een woning op een praktische wijze ontworpen en ingericht kan worden.

* Het Uiterwaardenplan van Wageningen behelsde het uitbouwen van de stad in de uiterwaarden. Het plan werd pas in een zeer laat stadium gestopt en uiteindelijk niet uitgevoerd. In de vaste opstelling van het museum heeft het al een plek, maar voor de Open Monumentdag wordt het nog wat verder uitgelicht.
* De groepen 6 tot 8 van de basisscholen G.J. van den Brinkschool, de St. Jozefschool en de Nijenoord hebben zich uitgeleefd in het maken van kijkdozen over "wonen". Ze zullen op de verdieping van het museum tentoongesteld staan. Het Gilde, stadswandelingen Met het Museum "de Casteelse Poort" als startpunt kunt u twee verschillende routes volgen.

* De eerste route is voor wandelaars, voert door het centrum van Wageningen en heeft de diverse Wageningse architectuur als leidraad. U komt langs de bouwprojecten van rond 1900 op het voormalige kasteelterrein, de Wederopbouwprojecten van 1941 en de projecten rondom de Bassecour, voormalige zetel van de Universiteit en tegen het einde van de twintigste eeuw verbouwd tot appartementencomplex door Charles Vandenhove.
* De tweede route is voor fietsers en gaat via het centrum naar woonhuizen ten noorden van de gracht. In deze route gaat de aandacht naar de prachtige laat negentiende eeuwse, en vroeg twintigste eeuwse woningen aan de Lawickse Allee en naar het vlakbij gelegen zogenaamde Rode Dorp. Dit sociale woningencomplex ademt de sfeer van een tuindorp, en heeft nu nog een geheel eigen karakter.

Matser 't Wonen ten Toon

* In deze toonaangevende winkel voor woninginrichting, gelegen centraal in Wageningen, zullen in de etalage meubelen uit verschillende periodes van de twintigste eeuw te vinden zijn. Aan deze verzameling zal een prijsvraag verbonden worden. Daarnaast zal er in de winkel gelegenheid zijn binnenhuisarchitecten kosteloos te raadplegen op inschrijving. Heeft u vragen over het anders inrichten van uw eigen woning, kom dan in ieder geval langs! Hotel de Wereld, Movie W

* Net als vorig jaar proberen we ook nu in Movie W een voorstelling samen te stellen met historische films, waarschijnlijk weer met pianist. Het programma zal nader bekend worden gemaakt. Publicatie
* Onze publicatie dit jaar bestaat uit de herdruk van oude ansichtkaarten waarop woonwijken van Wageningen staan afgebeeld. Naast deze kaarten voegen we ook hedendaagse kaarten van dezelfde locaties toe, met begeleidende teksten. De ansichtkaarten zijn zowel prachtig om als fotocollectie in huis te halen, als wel om te versturen.

Deel: ' Open Monumentendag in Wageningen '
Lees ook