Gemeente Leiden

Open Monumentendagen in Leiden op 8 en 9 september

De Open Monumentendagen bestaan 15 jaar en voor die gelegenheid pakt Leiden extra uit. Er worden in totaal 46 bijzondere panden opengesteld, waaronder drie voor Leiden unieke interieurs: de volledig gerestaureerde Goemoerskamer (Oude Rijn 44) is voor het eerst geopend, de regentenkamer in het Weeshuis is sinds lange tijd weer toegankelijk en de Kerkmeesterskamer in de Pieterskerk behoort tot de honderd mooiste interieurs van Nederland. Kortom, Leiden laat zich op 8 en 9 september van z'n beste kant zien.

Daarnaast wordt in het kader van het thema 'Huis en haard' getoond hoe men door de eeuwen heen in Leiden woonde: van een molenaarswoning en een in originele staat verkerend, nog niet gerestaureerd wevershuisje tot de prachtige tuin- en woonkamers van de herenhuizen. Een studentenhuis aan het Rapenburg biedt een kijkje in het Leidse studentenleven. Er is ook gelet op tijdelijke en bijzondere woonvormen, zoals hofjes, hotels, gevangenissen en ziekenhuizen, waaronder het eeuwenoude Elisabethgasthuishof en het modernere Elisabethziekenhuis. Speciale aandacht is er voor de huizen van de Leidse architect H.J. Jesse, over wie tevens een tentoonstelling is ingericht.

De informatiestand van het Comité Open Monumentendag Leiden staat zoals altijd opgesteld in het stadhuis. In het kader van de open dagen van het stadhuis geven verschillende raadsleden rondleidingen door het gebouw en zal wethouder Monumentenzorg A. Pechtold een lezing geven over wonen in Leiden door de eeuwen heen. Daarnaast kan men bij het Kamerlingh Onnes Laboratorium een stapje terug in de tijd zetten bij de archeologische opgravingen daar. Voor de jeugd wordt een vijftiende-eeuwse rechtszaak nagespeeld op het Gerecht.

Ook dit jaar zijn alle open te stellen panden weer opgenomen in het uitgebreide programmaboekje. Het boekje is vanaf heden gratis verkrijgbaar bij de VVV, in het stadhuis, het Stadsbouwhuis en bij de Leidse musea en bibliotheken. Tijdens het weekend liggen de boekjes ook in de opengestelde panden. Het programma bevat onder andere twee wandelroutes en een fietsroute die de verschillende monumenten aandoen en uitgebreide beschrijvingen van de panden. Deze informatie is ook te vinden op de internetsite www.leiden.nl/openmonumentendagen.

In 2000 werden tijdens de Leidse monumentendagen 22.000 bezoekers geteld. De Open Monumentendagen Leiden kunnen alleen op deze schaal worden gehouden met de hulp van tientallen vrijwilligers. Het Comité Open Monumentendag Leiden zoekt nog vrijwilligers om uitleg te geven aan bezoekers en toezicht te houden bij de monumenten. Aanmelden kan via het e-mailadres openmonumentendagen@leiden.nl of op telefoonnummer 071-5165502.

Voor meer informatie over de Open Monumentendagen in Leiden, zie www.leiden.nl/openmonumentendagen

Deel: ' Open Monumentendagen in Leiden '
Lees ook