Ministerie van Justitie

Gratis internetwaarschuwingsdienst van start
13 februari 2003

Staatssecretaris Wijn geeft donderdag het startsein voor een gratis internetwaarschuwingsdienst tegen hackers, crackers en virussen.

Deze nieuwe waarschuwingsdienst gaat vanaf 13 februari particulieren en het kleinbedrijf attenderen op virussen, hackers en andere veiligheidsincidenten die met internet te maken hebben. De dienst waarschuwt in eerste instantie via internet en e-mail. Later zal de waarschuwingsdienst ook via sms-berichten waarschuwen en een meldpunt opzetten waar bedrijven en burgers incidenten kunnen melden. De gratis service is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken.

Qua opzet is de dienst uniek voor Europa omdat het behalve gratis ook een onafhankelijke overheidsdienst is. Ontwikkelaar van de dienst is het GOVCERT.NL (Computer Emergency Response Team van de Rijksoverheid). Deze instantie adviseert, monitort en informeert over beveiliging van ICT bij de overheid.

Eerder lanceerde de overheid al de campagne Surf op Safe. Belangrijk onderdeel uit deze campagne vormt de veelbezochte website www.surfopsafe.nl. Deze site informeert de computergebruiker over het veilig gebruik van internet. Ook is er een poortscan waarmee de computergebruiker online zijn eigen computer kan testen.

Deel: ' Openbaar Ministerie start gratis internetwaarschuwingsdienst '
Lees ook