Ministerie van Justitie

Aartsbisdom New York belooft misbruik aan te geven

Openbare excuses van Amerikaanse kardinaal voor seksueel misbruik

Een Amerikaanse kardinaal heeft zich publiekelijk verontschuldigd tegenover een man die in het verleden seksueel misbruikt werd door een priester. De kardinaal uitte zijn verontschuldiging tijdens een mis in Baltimore.

Kardinaal William Keeler sprak in het openbaar zijn excuses uit tegenover alle slachtoffers van seksueel misbruik en in het bijzonder tegenover Dontee Stokes. De 26-jarige Stokes werd eerder deze week opgepakt nadat hij geschoten had op een priester.

De jongeman had zichzelf aangegeven bij de politie en had verklaard dat hij als minderjarige door de priester seksueel was misbruikt. Volgens bepaalde Amerikaanse media vonden de feiten plaats in 1993. Stokes heeft geen gerechtelijk verleden en werd beschuldigd van poging tot doodslag en verboden wapenbezit.

Nieuwe politiek

Het aartsbisdom van New York kondigde een dag eerder aan dat zij een nieuwe politiek gaan volgen in gevallen van seksueel misbruik. Vanaf nu zal het aartsbisdom misbruik onmiddellijk aan de gerechtelijke autoriteiten melden zonder de resultaten van een interne enquête af te wachten.

,,Als het aartsbisdom reden heeft te vermoeden dat een priester een minderjarige seksueel misbruikt, zal het dat doorgeven aan het parket zonder het akkoord van een commissie af te wachten'', meldt het aartsbisdom in een communiqué.

De Amerikaanse katholieke kerk, waar momenteel de schandalen over seksueel misbruik legio zijn, heeft onlangs gepraat met plaatselijke procureurs. De kerk kreeg de laatste weken veel kritiek omdat ze seksueel misbruik door priesters probeerde te verbergen door hen naar andere parochies over te plaatsen in plaats van hen aan de politie aan te geven.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 22-05-2002

Deel: ' Openbare excuses van Amerikaanse kardinaal voor seksueel misbruik '
Lees ook