Gemeente Utrecht

Lief Kind

Samen met de Zweedse ambassadeur de heer Björn Skala opent burgemeester Brouwer-Korf op donderdag 20 maart 2003 om 13.00 uur op het stadhuis de fototentoonstelling 'Lief Kind'. De Zweedse fotografe Ulla Lemberg laat op een stijlvolle en warme manier mannen met hun eigen kinderen zien en geeft een beeld van mannen die met kinderen werken. Zo zijn ontroerende foto's te zien van Zweedse VN-soldaten die in Bosnië ouderloze kinderen ontmoeten. Ulla Lemberg vertelt tijdens de opening een en ander over de tentoonstelling. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd de opening bij te wonen.

Ulla Lemberg heeft drie jaar gewerkt aan de tentoonstelling 'Lief Kind', die als ondertitel 'On Men, Children, and Gender Equality in Sweden' draagt. De tentoonstelling, georganiseerd in samenwerking met ' The Swedish Institute', heeft onder meer Parijs, Londen, Madrid, Napels en Kopenhagen al aangedaan. Na Utrecht is St. Petersburg de volgende stad waar haar foto's te bezichtigen zijn.

Lemberg fotografeert al 25 jaar vrouwen in alle delen van de wereld. Door haar werk kwam ze er achter dat het leven van vrouwen pas zal veranderen als mannen meer verantwoordelijkheid dragen voor huishouden en gezin. In het voorwoord bij het boek bij de tentoonstelling schrijft Lemberg dat ze blij is te zien dat het in het Zweden van nu voor veel mannen net zo vanzelfsprekend is als voor vrouwen om kinderen als het meest belangrijke van hun leven te beschouwen. Ulla Lemberg was in 1970 de eerste vrouwelijke persfotografe van één van de grote Zweedse dagbladen. Daarnaast heeft ze meegewerkt aan verschillende boeken en haar foto's gepresenteerd in nationale en internationale fototentoonstellingen, waaronder 'Women in the World', die meer dan 20.000 bezoekers trok.

Door de verschillende thema's die in de tentoonstelling zijn verwerkt, variërend van het recht van alle kinderen op een vader en moeder tot het verrijkte leven van mannen door de relatie met hun kinderen, sluit de tentoonstelling perfect aan bij de campagne 'Mannen in de Hoofdrol' van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze campagne is bedoeld om de huidige rol- en taakverdeling tussen mannen en vrouwen in Nederland beter bespreekbaar te maken. Ook de tentoonstelling van Ulla Lemberg draagt tot een debat over dit onderwerp bij.

De fototentoonstelling 'Lief Kind' is tot en met zaterdag 5 april gratis te bezoeken in de hal van het Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur, donderdag 9.00-21.00 uur en zaterdag 11.00-15.00 uur.

Noot voor de media:
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de opening van de fototentoonstelling 'Lief Kind'. Datum: donderdag 20 maart 2003
Tijd: 13.00 uur
Plaats: Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht

Voor meer informatie kunt u zich richten tot Liesbeth van Batenburg, afdeling Bestuursondersteuning gemeente Utrecht: 030 286 1591 / 06 542 183 43

Of Elisabet Jonsson, Hoofd Pers Cultuur & Informatie van de Zweedse ambassade: 070 412 0225

Utrecht, 17 maart 2003.

Deel: ' Opening fototentoonstelling 'Lief Kind' door ambassadeur Zweden en b.. '
Lees ook