Ingezonden persbericht


Datum 17 augustus 2010

Opening GastGastgeber-STORE

Op 27 augustus opent de GastGastgeber-STORE, een tijdelijke winkel met Nederlands design op Zeche Zollverein in Essen. Curator Judith ter Haar stelde een bijzondere collectie design objecten van Nederlandse ontwerpers samen vanuit haar visie op het thema hergebruik, het hoofdthema van RUHR.2010. In het tijdelijke winkelinterieur van de hand van Rogier Martens zijn onder andere serviezen van Koninklijke Tichelaar, stoffen van VLISCO, vazen van Jo Meesters en manden van Piet Hein Eek te koop.

Naast de gastenverblijven die GastGastgeber in het kader van NL-RUHR/RUHR.2010 in het Ruhrgebied heeft gerealiseerd, richt zij ook nog een tijdelijke winkel in. Van 28 augustus tot en met 17 oktober is de GastGastgeber-STORE te gast bij de tentoonstelling Norm=Vorm, die in Halle 5 van het Zeche Zollverein (UNESCO Werelderfgoed) in Essen wordt ingericht. Hergebruik is het hoofdthema van RUHR.2010 en is ook richtinggevend geweest voor het GastGastgeber project en collectie. In de GastGastgeber-STORE is 'hergebruik en design' ook het hoofdthema van de bijeengebrachte collectie. Judith ter Haar stelde vanuit haar interpretatie van hergebruik de bijzondere collectie samen van objecten van Nederlands ontwerpers. Voor de inrichting tekende ontwerper Rogier Martens, winnaar van de ontwerpwedstrijd in samenwerking met BNO en BNI. In zijn ontwerp maakte hij op vernuftige wijze gebruik van standaard plaat materiaal en hergebruikte flessen.

Daarnaast gaat in die periode de winkel ook mobiel opduiken met de Uitklap-bus van de Nederlandse kunstenaar Kevin van Braak. De omgebouwde Mercedesbus (1973) klapt met een druk op de knop op spectaculaire en onverwachte wijze voor de helft open en vormt zo een winkel of een podium voor presentaties, voorstellingen en debatten.

Judith ter Haar

Vanuit haar professie als samensteller van design collecties staat bij Judith ter Haar altijd het totaalbeeld van de collectie centraal. Zo is de GastGastgeber-STORE een totaalbeeld dat vanuit een persoonlijke benadering is samengesteld uit kwalitatief hoogstaande producten met een duidelijke HERkomst. De collectie legt een tijdsbeeld bloot waarin fragiliteit, zorgvuldigheid en verfijning zichtbaar wordt. Deze collectie is bovendien te koop.

Met het samenstellen van haar GastGastgeber collectie legt Judith ter Haar ook nieuwe verbindingen tussen culturele instituten, bedrijven en gevestigde maar ook jonge vormgevers. Op deze manier schrijft ter Haar een nieuw poëtisch verhaal in het landschap van Nederlands design.

Als partners werkt Judith ter Haar voor de GastGastgeber-STORE onder andere samen met Audax textielmuseum, Het Zuiderzee museum, Vlisco, Koninklijke Tichelaar Makkum en het NAi.

Workshops

In de maand september worden in samenwerking met Heimatdesign vier workshops georganiseerd in de GastGastgeber-STORE. Vier ontwerpers, die bij GastGastgeber betrokken of in de winkel vertegenwoordigd zijn, worden uitgenodigd een workshop van één dag te geven aan een groep geïnteresseerden uit Duitsland. Ook in deze workshops staat het maakproces centraal.

Openingstijden

De GastGastgeber-STORE in Halle 5 is geopend van 28 augustus tot en met 19 oktober van woensdag tot en met zondag van 11 tot 19 uur.

Adres:

GastGastgeber -STORE

Zeche Zollverein, Halle 5

Gelsenkirchenerstr. 181

D-45309 Essen

Het project GastGastgeber is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en dankzij Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA), een vierjarig crosssectoraal programma dat internationalisering van design, mode en architectuur in Duitsland, China en India bevordert en waarbij krachtenbundeling van partijen in binnen- en buitenland centraal staat.

GastGatsgeber is een officieel programma van RUHR.2010 en een project van NL-RUHR.

///////

Opening GastGastgeber-STORE en tentoonstelling Norm-Vorm

Vrijdag 27 augustus 19.00 uur.

Graag aanmelden via pers@gastgastgeber.org

Einde persbericht

Deel: ' Opening GastGastgeber-STORE met Nederlands design in Essen '
Lees ook