Ingezonden persbericht

Amsterdam, 24 mei 2002

PERSBERICHT

Opening Groene Hartpad

Nederland is een lange afstandswandelroute rijker: het Groene Hartpad. Vanaf deze week is de wandelgids voor deze 190 km lange wandelroute in de boekhandel verkrijgbaar. De route is in het veld met geel-rode verfstrepen gemarkeerd, zodat de wandelaar niets meer in de weg staat om deze betrekkelijk onbekende wandelstreek te ontdekken.

De heer Houtman, gedeputeerde van Zuid-Holland, sloeg op vrijdag 17 mei de laatste routemarkeringspaal in de grond in het natuurgebied De Bieslanden bij Delft. Als portefeuillehouder voor het Groene Hart nam hij het eerst exemplaar van de wandelgids in ontvangst.
Het Streekpad is een initiatief van het Nivon, beheerder van o.a. het beroemde Pieterpad. Het Nivon hoopt met deze wandelroute het het 'groene hart' van veel Nederlanders voor dit Nationaal Landschap sneller te laten kloppen. De route maakt onderdeel uit van het landelijk netwerk van LAW's. De inmiddels landelijk bekende geel-rode markeringsstrepen voor langeafstandwandelroutes maakt het voor de wandelaar eenvoudig om de weg te vinden. De route doet veel NS-stations aan, zodat de 190 km lange route ook prima in dagtochten te bewandelen is.

Het Groene Hartpad biedt wandelaars een ontdekkingsreis dichtbij huis door een streek die nog weinig door wandelaars is ontdekt. Het veenweidegebied is een waardevol cultuurlandschap dat een nieuwe toekomst tegemoet gaat als "Nationaal Landschap". Historische stadjes herinneren aan de tijd dat kaas en jenever Holland groot maakten. Vaarten met groene kades doorsnijden een lappendeken van weilanden, plassen en moerassen. Koeien maken langzaam aan plaats voor 'natte natuur'. Het succes van de nieuwe natuur is zichtbaar aan de ooievaar die in het Groene Har terugkeert. De groene tiendwegen en jaagpaden bieden midden in de Randstad opvallend veel wandelplezier.

De nieuwe routegids bevat naast gedetailleerde kaartjes en een heldere routebeschrijving ook veel informatie over de omgeving. De toekomst van het landschap komt net zo uitgebreid aan bod als het rijke verleden. De achtergronden van Vinex-locaties krijgen even serieus als de Hollandse windmolens. Daarmee krijgt de belevingstocht te voet er een dimensie bij.

De rijkgeïllustreede gids is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost EUR 15,70 (ISBN 90-70601-78-8).
Nadere informatie Nivon 020 4350700.


---

Zoekwoorden:

Deel: ' Opening Groene Hartpad '
Lees ook