Openbare Bibliotheek Oss

17 augustus 2001

Lezingenseizoen Culturele Coproducties opent met Nationale vrekkenechtpaar Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op maandag 10 september wordt weer het eerste startschot gegeven van een aantal lezingen onder de naam Culturele CoProducties, een samenwerkingsverband tussen Libris Boekhandel Derijks en de Openbare Bibliotheek Oss. Nederlands meest bekende vrekkenechtpaar' Hanneke van Veen en Rob van Eeden vertellen hoe zij genoeg kregen van genoeg en zich sindsdien richten op "Zuinigheid met stijl": (consu)minderen en media-minderen. De lezing vindt plaats in De Linck van Muzelinck, aanvang 20.00 uur. Deze lezing maakt deel uit van een serie van drie onder de naam "Genoeg is genoeg". Toegangskaarten à 12,50 per lezing of een passe-partout voor drie lezingen à 25,- zijn te koop bij de bibliotheek en de boekhandel.

Genoeg is genoeg Veel Nederlanders valt het op. Journalisten pikken de signalen op en schrijven er over. Genoeg. Veel Nederlanders hebben teveel genoeg. Genoeg materiële zaken, genoeg inkomen, genoeg keuzemogelijkheden in hun vrije tijd. Genoeg van alles. Woorden die hierop wijzen zijn burn-out, RSI-arm, stress, druk druk druk, onthaasten, ontlezing, funshoppen, koopzondag, voice-mail, even een weekje er tussen uit, doorlopend bereikbaar zijn, koopziek enzovoorts. In drie lezingen wordt men attent gemaakt op mogelijkheden om iets aan dat gevoel te doen, om op zeker moment een keuze te maken en sommige zaken wel of niet (meer) te doen.

Hanneke van Veen en Rob van Eeden Hanneke van Veen en Rob van Eeden waren ooit bekend door hun "Vrekkenkrant", het blad voor de spaarzame kant van Nederland, maar zijn nu actief binnen de Stichting Zuinigheid met Stijl. Zij hebben de afgelopen jaren geen lezingen meer gegeven, omdat ze na 150 lezingen even genoeg' ervan hadden. Toch hebben zij de uitnodiging aangenomen om naar Oss te komen omdat de thematiek van de trilogie "Genoeg is Genoeg" hen zo aansprak. In de lezingenserie "Genoeg is Genoeg" gaan zij in op (consu)minderen in plaats van consumeren. Zij zijn jaren geleden al gestopt met de nationale sport van een aantal Nederlanders om het volledige maandinkomen er door heen te jagen, omdat er nu eenmaal een maand-inkomen is. Veel dingen kopen waar achteraf de nodige vraagtekens bij zijn te zetten. Zij staan vooral stil bij het brengen van meer kwaliteit in het leven in een tijd waarin iedereen het druk lijkt te hebben. Zij doen dat met praktische tips en eigen ervaringen die zij onder meer hebben beschreven in hun boek Je geld of je leven' en de Intersite www.zuinigst.nl Hoewel het tegenstrijdig lijkt, gaan ze tijdens hun lezing ook in op het fenomeen media-minderen. Hun uitgangspunt is: Laat je niet gek maken door de media, maar ga op zoek naar je ware behoeften!

Op maandag 24 september vertelt Adriaan Hiele over onthaasten en ontbeursen. Wekelijks beschrijft hij in zijn column in NRC Handelsblad waarom genoeg geld toch geen rust oplevert. De lezingenserie "Genoeg is Genoeg" wordt maandag 8 oktober afgesloten door minderbroeder Loek Bosch uit het Franciscaner klooster in Megen die vertelt hoe men in een klooster genoeg heeft aan genoeg.

Kosten per lezing zijn 12,50 en een passe-partout voor alle drie bovengenoemde lezingen is te koop voor 25,-. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Libris Boekhandel Derijks en de Openbare Bibliotheek Oss.

Deel: ' Opening lezingenseizoen Culturele Coproducties Oss '
Lees ook