Gemeente Gent

N i e u w e b i b l i o t h e e k M a r i a k e r k e (31/08/2001)

Op vrijdag 7 september wordt de nieuwe bibliotheek, het filiaal van Mariakerke, aan de Trekweg, officieel geopend. De huidige bibliotheek in de Petrus Meirestraat is dan geheel overgebracht naar deze nieuwe vestiging.

Al jaren wordt in Mariakerke gezocht naar een betere locatie voor de bibliotheek. Vergeefs tot nu toe, ondanks de tien, vijftien alternatieven die in de loop van veel jaren in overweging werden genomen.

Het verbouwen en uitbreiden van de basisschool De Brug, aan de Trekweg, bood een uitstekende gelegenheid. De bibliotheek én de school vonden elkaar al in een zeer vroeg stadium, nog bij de voorbereiding van de bouwdossiers. Het project "bibliotheek" werd een onderdeel van het dossier voor de school. Een speling van het lot heeft ervoor gezorgd dat de bibliotheek uiteindelijk nog eerst kan worden opengesteld.

De nieuwe bibliotheek zal vooreerst meer ruimtelijke mogelijkheden bieden dan de huidige. Al is de uitbreiding op zichzelf niet zo spectaculair, toch is er een belangrijk voordeel: nu beschikken we over één open ruimte waarin zowel de jeugdafdeling als deze voor volwassenen én het baliegedeelte kunnen worden ondergebracht. Daarnaast (of letterlijk: daarboven, op een brede galerij) is er bovendien plaats om klassen te ontvangen en om beperkte tentoonstellingen te organiseren.

De bibliotheek wordt geheel uitgerust met spiksplinternieuw meubilair. De catalogusraadpleging zal via de computer kunnen verlopen. Elke bezoeker krijgt daardoor een zicht, niet enkel op de collectie van Mariakerke, maar ook op deze van de hoofdbibliotheek en van de andere geautomatiseerde filialen.

Zoals in elk geautomatiseerd filiaal, zal ook hier een internetaansluiting aanwezig zijn voor de bezoekers. Elke bezoeker zal de catalogus van alle Gentse openbare bibliotheken kunnen raadplegen, en desgewenst ook werken uit andere bibliotheken in leen vragen. Bovendien kan men er telefonisch verlengen en reserveren, tijdens de openingsuren.

De trouwe bezoekers van deze bibliotheek zullen meteen enkele nieuwigheden aantreffen.

Vooreerst is er een nieuwe discotheekafdeling met cds. Deze afdeling is beperkt maar door het gebruik van wisselpakketten vanuit de hoofdbibliotheek zal er voor de bezoekers voortdurend wat nieuws te vinden zijn.

Geheel nieuw voor het ganse netwerk van openbare bibliotheken in Gent zal de "boekenbus" zijn, geen brievenbus, maar wel een boekenbus waarin de gebruikers van de bibliotheek terug te brengen materialen kunnen deponeren als de bibliotheek zelf gesloten is, dag en nacht dus.

Vermits Mariakerke bij uitstek een filiaal is waar zeer veel kinderen en jongeren komen, zal veel aandacht gaan naar de collectie voor deze bezoekersgroep (onder meer kijkboeken voor kleuters, voorleesboekjes, strips, lees- en weetboeken, videos enz.

Zowel voor kinderen als voor volwassenen, voor boeken en voor cds, zal de bibliotheek van Mariakerke een ruim beroep kunnen doen op wisselcollecties vanuit de hoofdbibliotheek. Daarmee zal de collectie voortdurend van nieuwe titels worden voorzien.

En niet te vergeten: via een reuzegroot venster krijgt de bezoeker vanuit de bibliotheek voortaan een magistraal zicht op een bijzonder mooi plekje van Mariakerke.

De openingsplechtigheden

de officiële opening vindt plaats op vrijdag 7 september, om 19 uur. Deze plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door het kamerensemble van de muziekschool Emiel Hullebroeck uit Mariakerke. Nadien biedt het stadsbestuur een receptie aan;

op zaterdag 8 september is er opendeur van 10 tot 13 uur en van 14 tot 16 uur: in de voormiddag ontvangen de bezoekers een kleine attentie; s namiddags zorgt Minimal Movements voor ludieke kinderanimatie.

Marka, de Heemkundige Kring van Mariakerke, verzorgt een kleine historische fototentoonstelling in de nieuwe bibliotheek.

Praktisch

Stedelijke Openbare Bibliotheek, filiaal Mariakerke, Trekweg 1, bus 2, 9030 Mariakerke, tel. (09)227 91 95, e-mail mariakerke.bib@gent.be

Openingsuren: maandag en donderdag 16 tot 19uur ; woensdag 14 tot 17 uur; zaterdag 10 tot 12 uur.

Bibliotheek Oostakker

Ook in Oostakker wordt een nieuw filiaal gebouwd, op het Dorpsplein, naast het Dienstencentrum. De eerste steen werd gelegd in oktober 2000. De werken zijn al goed opgeschoten. De ruwbouw en een deel van de binnenafwerking zijn inmiddels klaar.

Wij hopen met de voltooiing van het gebouw én met de uitrusting als bibliotheek klaar te zijn kort na nieuwjaar, zodat we deze bibliotheek in januari of in februari kunnen openen. Meer nieuws daarover volgt later.

Informatie

Stedelijke Openbare Bibliotheek, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, tel. (09)266 70 00, fax (09)266 70 49, e-mail bibliotheek@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

Deel: ' Opening nieuw bibliotheek filiaal aan Trekweg, Gent '
Lees ook