Opening nieuwbouw De Werkplaats Kindergemeenschap


Snelder architecten ontwerpt een bijzonder gebouw voor een bijzonder onderwijstype

BILTHOVEN, 20061102 -- Donderdag 9 november a.s. zal om 14.30 uur in Bilthoven de opening plaatsvinden van het nieuwe schoolgebouw van de Werkplaats Kindergemeenschap, ook wel (internationaal) bekend als de "Kees Boekeschool". Met de ingebruikname wordt tevens gevierd dat dit, in de onderwijswereld unieke, schooltype 80 jaar bestaat.

De nieuwbouw, ontworpen door Snelder Architecten uit Hilversum, lijkt in weinig op een traditionele school en geeft een nieuwe, hedendaagse expressie aan de oorspronkelijke onderwijsfilosofien van de oprichters: Kees en Betty Boeke.

Bij de opening zal o.a. het woord gevoerd worden door Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. De openingshandeling zal worden verricht door de oudste oud-werker van de Werkplaats, Paula Boeke (de oudste dochter van Kees en Betty Boeke) en de jongste werker van het Voortgezet Onderwijs, de 11-jarige Daan Annink.

Onderwijsvisie Kees Boeke (1884-1966)
Het echtpaar Boeke richtte De Werkplaats op in 1926. In dat jaar namen zij hun kinderen van de Bilthovense Montessorischool en besloten hen en even later andere kinderen zelf te gaan onderwijzen.

Zij kozen er voor de school een werkplaats te noemen, omdat er gewerkt moet worden, met hoofd, hart en handen. De leerlingen noemden zij daarom "werkers" en de docenten " medewerkers". Kenmerken van het onderwijs op de Werkplaats zijn: verantwoordelijkheid, samenwerken, leren door te doen, de gelijkwaardigheid van werker en medewerker en de bijzondere plaats van creativiteit en aandacht voor de natuur.
"Het doel der opvoeding is: elk kind te helpen worden wat het is".

Het familieklasje groeide uit tot een internationaal beroemde vernieuwingsschool met momenteel ca. 1.200 leerlingen in het voortgezet onderwijs en 500 leerlingen in het basisonderwijs. Bekende ex-leerlingen van de school zijn o.a. Koningin Beatrix en de prinsessen Irene en Margriet.

Ontwerp Snelder architecten
Het ontwerp van Snelder achitecten is voor de Nederlandse scholenbouw zeer opvallend: geen gestapelde klaslokalen, maar een veelzijdigheid van in elkaar overgaande ruimtes die een grote vrijheid van gebruik genereert. Een vrijheid die goed past bij de idealen van Kees Boeke.

Het gedachtegoed van Kees Boeke vormt nog steeds de leidraad van de huidige Werkplaats. Dit heeft ertoe geleid dat in het nieuwe gebouw het klassikale onderwijs is verlaten en vervangen door onderwijs in teams en "domeinen".
Dit zijn ruimten voor ieder 75 a 80 werkers, per twee domeinen begeleid door een team medewerkers.

Het gebouw bestaat uit ca. 9.200 m2 faciliteiten voor VMBO-Tl, HAVO, Atheneum en Gymnasium.
Naast de `leerdomeinen' (lokalen) zijn er ruimten opgenomen voor creatieve vakken, muziek, drama, koken, laboratoria voor biologie, natuur- en scheikunde, een mediatheek,een kantine en een eigen theaterzaal.

Colofon en informatie:

Opdrachtgever: Bestuur Werkplaats Kindergemeenschap

Locatie ontwerp: Kees Boekelaan 12, 3723 BA, Bilthoven
tel. 030 228 28 41
http://www.wpkeesboeke.nl
Contactpersoon: Jessica Willemsen of Adriane de Graaf
j.willemsen@wpkeesboeke.nl

Of u kunt , indien de school onbereikbaar is, contact opnemen met het architectenbureau (Jeanette van Ee)

Architect: Snelder Architecten
Jan Blankenlaan 10, 1222 SW, Hilversum
tel. 035 698 13 67
http://www.snelder.com
Contactpersoon: Jeannette van Ee
je@snelder.com

Beeldmateriaal en tekst: http://www.snelder.com/wp
(Pdf-bestand, engelstalig)


Deel: ' Opening nieuwbouw De Werkplaats Kindergemeenschap '
Lees ook