PERSBERICHT

Amsterdam, 8 november 1999

OPENING NIEUWE WIJK NOORDERHOF

Op zaterdag 13 november neemt de Amsterdamse wethouder volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, Duco Stadig, de nieuwe wijk Noorderhof officieel in gebruik. Deze wijk, gelegen in de hoek tussen Burg. Roëllstraat en Slotermeerlaan, is gebouwd volgens een geheel nieuw concept. Op initiatief van het Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer en woningcorporatie Het Oosten leverde de Luxemburgse architect Rob Krier het basisontwerp voor de wijk. In de visie van Krier moeten de oude Europese steden een voorbeeld zijn voor stedelijke nieuwbouw. Dat betekent: intiem, aantrekkelijk en vooral karakteristiek. Hij wil een halt toeroepen aan de kille en onpersoonlijke nieuwbouwwijken van de laatste decennia.

Op basis van dit uitgangspunt nodigden Het Oosten en Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer vijf architectenbureaus uit om samen met Krier de woningen in Noorderhof te ontwerpen. Het resultaat van deze bijzondere aanpak is verrassend: door nauwkeurige afspraken werd het mogelijk op betaalbare wijze rijtjeshuizen te bouwen die elk het aanzien hebben van een aparte woning.
De woningen hebben elk hun eigen versiering en ornamentiek. Dit maakt het wonen minder anoniem. De bewoners krijgen hierdoor een steviger band met hun eigen plek. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat de extra kosten hier tegen opwegen. Het geheel ademt de geest van een oud stadje, met de kerk en het plein in het midden.

De vijf architectenbureaus die met Krier samenwerkten zijn: ATLANTE (Parijs/Brussel), Franz Demblin (Wenen), Joris Deur(Amsterdam), Kees Peterse (Amsterdam) en Mark Tuerlings (Amsterdam)

De opening van de wijk gebeurt door onthulling van een beeld van de kunstenaar Stephan Balkenhol op het Granpré Moliereplein. Het beeld stelt een levensgrote man voor en een kleine mannetje dat tegen zijn been opklimt. Met dit beeld heeft Balkenhol niet direct een diepere bedoeling. Iedereen mag een eigen betekenis verzinnen, een sprookje van een vader en een kind, of een verhaal met een meer symbolische betekenis.

Niet voor publicatie:
Uitnodiging voor de pers: de feestelijke opening van Noorderhof begint om 15.30 uur op het Granpré Moliereplein in het midden van de wijk.
Inlichtingen bij Het Oosten tel. 020-487 32 03 en Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer tel. 020- 587 39 21.
Over de wijk verschijnt op 10 november het boekje 'Noorderhof, 170 keer het mooiste huis', van de hand van Kees Peterse. Het boekje is vanaf dat moment verkrijgbaar bij Het Oosten, tel. 020-487 32 03.

Deel: ' Opening nieuwe wijk Noorderhof in Amsterdam '
Lees ook