Opening opvang voor geredde legkippen in Zeeland


DREISCHOR (Zeeland), 20151001 -- Op vrijdag 2 oktober rond 14.00 uur arriveren de eerste geredde legkippen in de nieuwe opvang van Red een Legkip bij Helene Witter in Dreischor, provincie Zeeland. De kippen zijn vlak voor de slacht gered en zijn afkomstig uit kooihuisvesting. In de opvang Dreischor zullen de kippen verblijven zo lang als nodig is om aan te sterken, alvorens ze geadopteerd worden. Mensen kunnen zich voor adoptie aanmelden via www.redeenlegkip.nl, de eerste aanmeldingen zijn inmiddels al binnen.

Red een Legkip  is erg blij met deze nieuwe opvang: er kwamen de afgelopen jaren regelmatig aanvragen voor adoptie vanuit Zeeland, maar vaak was de grote afstand naar de dichtsbijzijnde opvang een bezwaar waardoor mensen afhaakten. Nu dit niet meer speelt hoopt Red een Legkip dat er veel kippen extra gered kunnen gaan worden. In Zeeland is immers ruimte genoeg voor kippen. Red een Legkip heeft naast de nieuwe opvang in Dreischor nog vijf andere opvangen, namelijk in Ochten, Naarden, Twijzelerheide, Heeze en Lanaken.

Omdat ieder gered kippenleven er één is…

44, 5 miljoen legkippen, waaronder tot 2021 nog altijd 1,7 miljoen kippen in kooien, leven in ons land onder erbarmelijke omstandigheden. Zij kunnen zich letterlijk niet als kip gedragen, zitten massaal opeengepakt opgesloten, het merendeel komt nooit buiten, kan niet lekker scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen. Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen pikken zij zichzelf en elkaar kaal. Red een Legkip is zich ervan bewust dat de door haar geredde kippen uiteindelijk geluksvogels zijn en druppels op de gloeiende plaat. Desondanks betekent ieder gered kippenleven er één en laat Red een Legkip door dit initiatief ook zien hoe verschrikkelijk deze dieren in de industrie te lijden hebben gehad.

Door het redden van deze dieren opent Red een Legkip een stukje van de gesloten deuren van de kippenindustrie en komt het voor de consument dichterbij door deze dieren een nieuw leven te gunnen. De legkippen die Red een Legkip van de slacht redt zijn pas rond de 17 maanden oud wanneer ze als dank voor het vele eieren leggen ruw richting slachthuis getransporteerd worden om daar op gruwelijke wijze gedood te worden. Red een Legkip biedt de boer voor hetzelfde bedrag dat hij anders voor de slacht krijgt voor een aantal kippen een alternatief, en herplaatst de kippen bij mensen die hebben aangegeven de kippen een goed leven te willen geven in hun tuin.

Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe zij eindelijk hun natuurlijke gedrag gaan vertonen en van bange dieren langzaam veranderen in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren.

Onder het keuzemenu ‘Kippen die nu gelukkig zijn’ op de website www.redeenlegkip.nl vertellen adoptanten enthousiast over deze ervaringen, zie: https://www.redeenlegkip.nl/gered.html


Deel: ' Opening opvang voor geredde legkippen in Zeeland '
Lees ook