Ingezonden persbericht

Arnhem, 27 juni 2002

Gevraagd: Stoere Mannen en Pittige Meiden ...van 6 tot 12 jaar

Schep & Co; de makers van Nederland aan het werk in het Nederlands Openluchtmuseum.

Eindelijk vrij! Niks te doen in de zomervakantie? Kom dan naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar gaan Schep & Co deze vakantie hard aan het werk om een stukje Nederland in het klein te maken. En daar kunnen ze heel wat hulp bij gebruiken. Want, bijna geen enkel landschap is vanzelf ontstaan. Grillige duinen, drassige polders, kronkelende rivieren en groene heuvels; vrijwel al die typisch Nederlandse landschappen zijn gemaakt door mens en machine.

Wij Nederlanders zijn een bezig volkje. In de loop der tijd hebben we ons hele land letterlijk 'naar onze hand gezet'. Zo hebben we dijken gebouwd om het water van de velden te houden, pompten we de polders droog en maakten we zeebodem tot landbouwgrond. Rivieren werden recht gelegd om de scheepvaart te vergemakkelijken en zelfs in het natuurlijke Limburgse heuvellandschap is de mensenhand heel duidelijk aanwezig.

Schep & Co laten zien hoe de Nederlandse landschappen gemaakt zijn. Maar dat kunnen ze niet alleen en dus zoeken ze contact met de "makers van Nederland': stoere mannen en pittige meiden tussen 6 en 12 jaar die de handen uit de mouwen willen steken. Elke dag gaan we spitten, pompen, graven, planten. Je ziet de landschappen ontstaan en aan het eind van de vakantie is het helemaal klaar.

Schep & Co is ontworpen door het Nederlands Openluchtmuseum i.s.m. studenten van de Hogeschool Larenstein in Velp.

Schep & Co zijn van 1 juli tot eind augustus in het Nederlands Openluchtmuseum aan het werk.

Veel meer kinderactiviteiten

Ook voor en na de deelname aan het zomerproject hoeven kinderen zich niet te vervelen in het Openluchtmuseum. Op het Kindererf kunnen zij zich naar harte lust uitleven met karweitjes als water pompen, wassen met een wasbord, een (nep)koe melken en keitjesvloeren leggen. Op de deel van de boerderij bevindt zich Janneke's Snuffelhoek, waar kinderen meubels van vroeger en nu kunnen uitproberen. Maar er is meer: een speeltuin uit de 30er jaren, ouderwets kinderspeelgoed op het pleintje in de Zaanse Buurt, ritjes in de historische tram, zelf papier maken in een echte papiermolen of een wonderlijke reis in HollandRama, de herinneringsmachine in het Nederlands Openluchtmuseum.

Nederlands Openluchtmuseum is t/m 27 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Entreeprijzen seizoen 2002: volwassenen EUR 11,00, kinderen 4 t/m 12 jaar EUR 7,30 en
65- plussers EUR 10,50. Deelname aan Schep & Co brengt geen extra kosten met zich mee. 'Makers van Nederland' kunnen zich aanmelden bij de informatiebalie in het entreegebouw.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89, Arnhem
026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl

Deel: ' Openluchtmuseum zoekt stoere mannen en pittige meiden van 6 tot 12 j.. '
Lees ook