Gemeente Houten


Tot het licht wordt.

27/03/99

Op 1 april aanstaande is er in Houten een uniek openluchtprogramma, bestaande uit een Stille Tocht door Houten en een concert op Het Rond, getitteld: Tot het licht wordt.

Het begint allemaal op het schoolplein van College de Heemlanden, de Slinger 48, alwaar de burgemeester van Houten een Stille Tocht op weg zal sturen, via een route door Houten, richting het Rond (niet rechtstreeks dus). Een tocht waar jong en oud voor uitgenodigd wordt om aan mee te doen. Met fakkels en lampionen en teksten om te lezen voor onderweg; teksten om lopend bij stil te staan, een vingerwijzing naar het komende Paasfeest. Dan zal er om 20.30 uur een concert zijn op het Rond. Een afwisselend programma met videoprojectie, Indiase dans, uitgevoerd door Jolanda Boejharat en haar danspartner Shaksi Gopal, en door twee jeugdgroepen waar zij les aan geeft, interviews en een concert van de Nederlandse popgroep Nobuts.

Dit alles in het teken van de aktie Going Global van de Unie voor Christelijk Onderwijs. Een aktie voor onderwijsprojekten van de organisatie Deepalaya in New Delhi, India. Het College de Heemlanden uit Houten is één van de 20 scholen in het land die voor dit projekt middels allerlei aktie-programmas geld inzamelen. Onlangs zijn leerlingen van deze scholen bij Deepalaya te gast geweest, en kwamen diep onder de indruk terug. In 20 jaar tijd heeft deze organisatie inmiddels voor zon 18.000 kinderen in de sloppenwijken van New Delhi onderwijs opgezet in verschillende scholen die middenin de slums staan.

Dit indrukwekkende werk was voor de werkgroep het InterKerkelijk Jongeren Beraad, (een werkgroep bestaande uit jongeren en ouderen uit de Rooms Katholieke kerk en de Samen op Weg gemeente uit Houten), de motivatie om het concert van Nobuts, wat eerst ergens anders in Houten zou plaatsvinden op een andere datum, en daarmee geen enkele band had met deze aktie, te koppelen aan het aktieprogramma van de Heemlanden. Deze school houd namelijk van 1 op 2 april een 24-uurs hongerprogramma waarmee leerlingen proberen geld in te zamelen middels persoonlijke sponsering.

Vele tientallen vrijwilligers en bedrijven werken mee aan dit programma. Zo goed als alle faciliteiten, nodig om dit te kunnen doen, zijn gratis aangeboden door diverse bedrijven. Het openluchtpodium (wat blijkt hetzelfde te zijn alswaar René Froger 4 weken later op zal staan, behalve dan de omvang van de wings, die zijn op 1 april groter vanwege twee grote projectieschermen die er dan in zullen hangen om videobeelden, clips e.d. te projecteren voor het publiek), de geluid en licht apparatuur op het podium, grootbeeldprojectoren, tenten, electriciteitsmateriaal, posters en postcards, communicatieapparatuur, zo ook voor live-uitzending van het concert op het Internet, allemaal gratis aangeboden. Om de opbrengst voor Deepalaya zo groot mogeljk te laten worden. Tijdens de avond zal daarom ook gevraagd worden aan het publiek om geld te geven. Er worden T-shirts verkocht en CDs van Nobuts. De net vorige week zondag gepresenteerde CD Tot het licht wordt van deze band op Radio3, wordt onder andere verkocht. De opbrengst zal zijn voor het projekt in India.

Nobuts verzorgd het sluitstuk van de avond. Met het concert getitteld: In Via Sacra. Een kruiswegconcert. Een compilatie van popliedjes (allemaal Nederlandstalig uitgevoerd), geinspireerd door de kruisweg die Christus gegaan is. Nobuts is een alweer 10 jaar bestaande 5-mans formatie uit Barneveld. Een aantal jaren geleden winnaar van één van de regionale voorrondes van de NCRV popslag. Daarnaast heeft de band als opener gespeeld voor o.a. Raymond van het Groenewoud en Normaal en een aantal malen opgetreden op het Flevo Totaal Festival. De muziek van Nobuts is te omschrijven als Nederlandstalige poprock met een mix van ballads en stevige moderne rock.

Bedrijven en organisaties die dit programma mede mogelijk maken zijn o.a.: Het ICCO Internationale Ontwikkelings organisatie uit Zeist, Gigant podium & decorbouw uit Eersel, Verschoor Verhuur uit Hellevoetssluis, R&R Communicatie Techniek uit Rotterdam, facilitair bedrijf DKV uit Ouddorp, Van Hamburg Verhuur Materieel uit Abbenbroek, Alpian licht & geluid uit Oldebroek en de Groot Drukkerij uit Goudriaan.

Klik hier voor nog meer informatie.

Copyright © De Digitale Gemeente Houten 1998 - 1999

Vragen, opmerkingen, suggesties? info@houten.com

Deel: ' Openluchtprogramma in Houten voor onderwijs in India '
Lees ook