Opensource TYPO3 uitgebreidt met social intranetcomponent


Personalisatie, kennisdelen en ontsluiten drie speerpunten in deze distributie

HENDRIK-IDO-AMBACHT, 20120319 -- Internet dienstverlener alterNET ontwikkelde in samenwerking met verschillende organisaties een vergaande uitbreiding op het opensource CMS TYPO3 waarmee organisaties een social intranet kunnen opzetten: de social intranetkit. De achterliggende gedachte bij deze oplossing is de verandering in werkwijze, werkplek en locatie van medewerkers. Dit zorgt ervoor dat traditionele intranetsystemen steeds minder succesvol zijn. Uniek aan deze oplossing is dat het uitsluitend bestaat uit bewezen opensource componenten die dankzij het gebruik van open standaarden werkelijk met alles kunnen koppelen.

Social intranetkit: out-of-the-box oplossing ondersteunt Het Nieuwe Werken
De social intranetkit is opgezet rondom een unieke en nieuwe manier om na te denken over interne communicatie binnen het Nieuwe Werken. Bovenal is de social intranetkit opgezet met het robuuste contentmanagementsysteem TYPO3. Met een zeer complete set aan standaardcomponenten zetten organisaties in korte tijd een volledig nieuw intranet neer. Personalisatie, interactie, samenwerking en veel meer is mogelijk met deze krachtige oplossing. En natuurlijk koppelt de social intranetkit veilig met bestaande ICT-netwerken en -componenten.

Drie speerpunten
Personalisatie gaat uiteraard verder dan het op de juiste wijze de rechten inrichten zoals vaak op traditionele intranetten voorkomt. Binnen de social intranetkit zorgt personalisatie voor een naar eigen inzicht in te richten desktop. Op deze desktop bepaalt de werknemer zelf wat hij ziet en waar hij het ziet. Bovendien kan een werknemer ook zelf inhoud toevoegen die hij interessant vindt. Door het eenvoudige drag-n-drop principe verplaatst een gebruiker de verschillende onderdelen naar een eigen gewenste indeling. Niet relevante onderdelen zijn eenvoudigweg uit te zetten. Door het toevoegen van favoriete RSS-feeds is de desktop uit te breiden met eigen vakinformatie of gewoon actueel nieuws. 

Door vergaande koppelingen met veelgebruikte sociale netwerken als Yammer, Twitter, en Facebook ontstaan er binnen het social intranet bedrijfsnetwerken om samen te werken en kennis te delen. Hiermee is de communicatie op het intranet interactiever en sneller. Een simpele vraag wordt bijvoorbeeld meteen voorgelegd aan een grote groep aan medewerkers, ongeacht hun werklocatie. Door koppelingen met bijvoorbeeld SharePoint of Alfresco kunnen ook documenten worden gedeeld waardoor tijdswinst geboekt kan worden. Samenwerken is daardoor niet meer tijd- en plaatsgebonden.

De social intranetkit bevat daarnaast een slimme zoekmachine. De integratie met enterprise zoekmachine SOLR geeft een grote mate van gebruiksgemak. Zoekresultaten zijn snel beschikbaar en door slimme uitbreidingen als synoniemenlijsten, auto aanvulling of door het geven van suggesties, worden zoekresultaten beter. Ook hiermee neemt de productiviteit toe.  

Over alterNET Internet
Internet dienstverlener alterNET Internet BV is een van de meest succesvolle TYPO3 integrators in de Benelux. Door een open werkwijze en een sterke focus op het realiseren van effectieve oplossingen met TYPO3 werkt zij voor ruim 150 klanten. alterNET is een fullservice internetbureau en gespecialiseerd in de ontwikkeling, hosting en het beheer van complexe TYPO3 omgevingen.

alterNET ontwikkelt actief mee aan TYPO3 door de participatie bij verschillende TYPO3 extensies en de TYPO3 core. Daarnaast is alterNET officieel distributeur van de SharePoint connector SPTools, ontwikkelaar van GeoCMS en de TYPO3 Gemeentekit, en sponsor van TYPO3Gem. alterNET werkt voor meer dan 150 tevreden klanten als gemeente 's-Hertogenbosch, ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeente Utrecht, het CNV, Erasmus Universiteit en Cyclomedia.


Deel: ' Opensource TYPO3 uitgebreidt met social intranetcomponent '
Lees ook