Ingezonden persbericht


Amersfoort, 26 september 2001

Neushoorns voor het eerst naar buiten

Nieuwe neushoornverblijf van Dierenpark Amersfoort wordt opengesteld voor het publiek.

Op donderdag 27 september om 15:00 uur gaan de twee nieuwe Indische of pantserneushoorns van Dierenpark Amersfoort voor het eerst naar buiten sinds hun aankomst in het dierenpark op 13 september. De twee mannetjes, genaamd 'Daan' en 'Zimon', worden aan het publiek voorgesteld. Tijdens deze openstelling worden de grote keien in het buitenverblijf op symbolische wijze aan de neushoorns geschonken door de vele sponsoren.

Het heeft maar twee weken geduurd en Daan en Zimon zijn ondertussen helemaal gewend aan het nieuwe onderkomen en aan elkaar. Alhoewel de kleinste van de twee, Daan, nog wat zenuwachtig is als minitrein 'de Berenboemel' langs het nieuwe verblijf rijdt, voelt hij zich helemaal thuis in zijn nieuwe omgeving. De twee neushoorns beginnen de kenmerkende blauwe kleding van hun verzorgers te herkennen, ze eten en drinken goed en tonen zelfs vriendelijke belangstelling naar elkaar toe vanuit hun gescheiden verblijven.

Steentje bijdragen

Op 27 september is het dan zo ver. Terwijl de neushoorns zich opmaken om voor het eerst samen naar buiten te gaan, wordt het nieuwe verblijf opengesteld voor het publiek. Tijdens deze openstelling schenken de sponsoren de keien in het verblijf aan de pantserneushoorns. De sponsoren hebben een steentje bijgedragen aan het instandhouden van deze fantastische dieren door één of meerdere keien in het nieuwe verblijf te kopen. De keien worden door deze sponsoren aan de neushoorns geschonken door middel van een onthulling van het (keien)overzicht waarop alle namen van de sponsoren staan vermeld. Daarna mogen de neushoorns hun nieuwe buitenverblijf verkennen.

Verantwoord fokpaar

Dierenpark Amersfoort is bijzonder trots dat zij het vertrouwen heeft gekregen van de Europese dierentuingemeenschap om deze sterk bedreigde diersoort, waarvan er nog slechts 1.800 in het wild leven, te mogen huisvesten. Na verloop van tijd zal één van de mannetjes uit het park vertrekken en zal de overgebleven neushoorn gezelschap krijgen van een vrouwelijk exemplaar. Dierenpark Amersfoort heeft al een verzoek ingediend bij de overkoepelende organisatie van Europese dierentuinen, de European Association of Zoo's and Aquaria (EAZA), voor het verkrijgen van een vrouwtje. Het park hoopt dat de twee neushoorns dan een gezond en verantwoord fokpaar gaan vormen dat voor nageslacht zal gaan zorgen.

Optimaal beschermd

Tot die tijd zijn de twee mannetjes neushoorns in hun verblijf te bewonderen, waar ze deel uitmaken van het nieuwe themagebied 'Optimaal Beschermd'. Met dit nieuwste themagebied wil Dierenpark Amersfoort een andere kijk geven op de kwetsbaarheid van deze dieren.

Dierenpark Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 224
Postbus 1075
3800 BB Amersfoort
tel (033) 4227100
fax (033) 4227101

Deel: ' Openstelling nieuwe neushoornverblijf Dierenpark Amersfoort '
Lees ook