Gemeente Gent

O p e r a d i v a ' s h e t S t a d s a r c h i e f - O p e n d e u r d a g i n h e t S t a d s a r c h i e f o p 2 s e p t e m b e r (31/08/2001)

Op zondag 2 september organiseert het Stadsarchief zijn jaarlijkse opendeurdag in samenwerking met de vriendenkring t Archief. Gent on Files vzw (GOF) . De dag staat opnieuw in het teken van een bijzonder restauratieproject. Vorig jaar kon dankzij de financiële steun van de vele bezoekers een hydrografisch plan van Gent uit het midden van de 16de eeuw worden gerestaureerd en dit unieke document zal nu in zijn nieuwe gedaante worden tentoongesteld.

Voor het sponsorproject van dit jaar viel de keuze op vier fotoalbums uit de bijzonder rijke archieven van de Gentse Opera. De ruim 700 fotos van operazangers en -zangeressen, dirigenten en directeurs, illustreren het operaleven in Gent vanaf 1848 tot omstreeks 1924. Internationaal staat deze collectie binnen de wereld van de opera-archieven bijzonder hoog aangeschreven. Om de unieke fotos te beschermen is een scanproject voorzien onder de naam Digitale Divas, want het zijn uiteraard de kleurrijke en imponerende operadivas die de meeste aandacht trekken. Door het digitaliseren wordt de bewaring van de fotos verzekerd en de consultatie, ook via het internet, vereenvoudigd. Eveneens ter ondersteuning van dit project is een selectie van 10 divas als set prentbriefkaarten te koop.

Dezelfde dag wordt ook de gemeenschappelijke website van het Stadsarchief en de Dienst Stadsarcheologie - binnen de website van de Stad Gent - gelanceerd.

Vanuit onder meer het panoramisch gezicht op Gent (1534) en een kaart uit het midden van de 19de eeuw (Saurel), zal de websurfer via doorklikken op iconen toegang krijgen tot de informatie die in het Stadsarchief over die themas beschikbaar is.

Verder komt er een nieuwsbrief, een rubriek "nieuwigheden", een discussieforum voor virtuele tijdreizigers, zullen er digitale projecten worden voorgesteld en zal de archiefdatabank Dulle Griet on line beschikbaar zijn.

Tot slot wordt ook de vernieuwde handleiding voor het huizenonderzoek voorgesteld. Het huizenonderzoek verdiept zich in het verleden van een apart huis, huizenblok of buurt en zijn bewoners. Op die manier komt al wat zich ooit voor en achter de gevels afspeelde, weer boeiend tot leven. Het onderzoek maakt gebruik van een recent uitgewerkte wetenschappelijke methode, waarbij alle mogelijke bronnen multidisciplinair worden ingeschakeld. Door dit vulgariserende bronnenoverzicht wordt een breder publiek warm gemaakt om zelf actief aan onderzoek te doen. Een eerste handleiding (1994) is al lang uitgeput; daarom verschijnt nu een volledig herwerkte en aangevulde nieuwe versie.

Een kleine tentoonstelling illustreert het operagebouw op de Kouter, het bijzondere kiessysteem van de ballotage en de billets, en toont uiteraard de genoemde fotoalbums. Een wandelcircuit doorheen de oude Berg van Barmhartigheid voert langsheen een tiental operadivas, elk met hun persoonlijk verhaal, van wie Vina Bovy wellicht de beroemdste is. Een aperitiefconcert wordt aangeboden met opera-arias uit de 19de eeuw, gebracht door Susan Duwe en Anja van Engeland, aan de piano begeleid door Jef Smits. De toegang is gratis.

Praktisch:

Toegang: van 10.30 tot 18 uur.

Aperitiefconcert: van 11.30 tot 12.30 uur

Rondleidingen: operadivas: om 14, 15, 16, 17 uur; gebouw: 14.15, 15.15, 16.15, 17.15 uur; archief: 14.30, 15.30, 16.30, 17.30 uur.

Doorlopend: tentoonstelling over opera & divas, en het gerestaureerde hydrografisch plan van Gent, bezoek aan de website van het Stadsarchief en de Dienst Stadsarcheologie, kinderopvang, boekenstand met onder meer de nieuwe handleiding:

"Erf, huis en mens. Huizenonderzoek in Gent", door L. Charles, G. Everaert, M.C. Laleman en D. Lievois. Stadsarchief & Stichting Mens en Kultuur, Gent, 2001 - Formaat: 21 X 24 cm - 206 blz - met 65 illustraties in zwart/wit en 16 in kleur - ISBN 90-72931-90-4 - Kostprijs: 928 frank/23 euro. Ook te koop in de Stadswinkel en de boekhandels.

Set met 10 prentbriefkaarten van operadivas, 19de eeuw - sepiadruk - 450 frank/ 11,15 euro.

Informatie

Stadsarchief, Abrahamstraat 13, 9000 Gent, tel. (09)225 32 53, fax (09)233 11 58,

e-mail stadsarchief@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

Deel: ' Operadiva's van het Stadsarchief op Opendeurdag in Gent '
Lees ook