rijksvoorlichtingsdienst


operationeel ondersteuningscommando land krijgt nieuwe commandant


31 maart 2014 - 16:48


operationeel ondersteuningscommando land krijgt nieuwe commandant

de grootste eenheid van de koninklijke landmacht krijgt donderdag 3 april in het centrum van apeldoorn een nieuwe commandant. brigadegeneraal hans van griensven draagt dan het operationeel ondersteuningscommando land (oocl) over aan ranggenoot drs. ivo de jong. voorafgaand en aansluitend aan de commandowisseling is er een defilé van militairen door het centrum van apeldoorn.

het operationeel ondersteuningscommando land (oocl) is met zijn ruim 5500 militairen, verdeeld over 11 eenheden van bataljonsgrootte, de grootste eenheid van de landmacht. de taken van het oocl richten zich op gevechtsondersteuning, logistieke dienstverlening en specialistische taken als rechtspraak, militaire muziek en ceremonieel. het oocl is voor veel van deze taakgebieden de enige leverancier binnen de krijgsmacht. vuursteun met zware wapens, explosieven opruiming (eod), genie voor constructie en weg- en waterbouw, (zwaar) transport en bevoorrading, verbindingen, chirurgische geneeskundige verzorging, specifiek deskundige reservisten en nog vele andere unieke taken zijn ondergebracht bij het oocl. het hoofdkwartier zetelt op de frank van bijnenkazerne in apeldoorn, haar 11 grote eenheden op 13 andere locaties in nederland.

in de traditie van de koninklijke landmacht wordt de wisseling van commandanten ceremonieel uitgevoerd. in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders, een grote delegatie van de 11 eenheden van het oocl, burger- en militaire genodigden als ook familie wordt de leiding over het oocl overgedragen. in het centrum van apeldoorn omdat de koninklijke landmacht in 2014 ter ere van haar 200 jarig bestaan zich wil laten zien aan de nederlandse samenleving. na het officiële gedeelte kunnen toeschouwers en geïnteresseerden daarom in een presentatie van materieel en multimedia nader kennis maken met de landmacht.

Deel: ' Operationeel Ondersteuningscommando Land krijgt nieuwe commandant '


Lees ook