Oplopende spaarrente goed vergelijken


LEIDSCHENDAM, 20170331 -- Na een jarenlange daling van spaarrentes lijkt hier nu een einde aan te komen. In 1993 stond de hoogste spaarrente op 7,2%. Dit zakte in 24 jaar tijd naar een bijna negatieve rente. Is de druk eindelijk van de ketel?

Lage spaarrente stimuleert de economie
Een daling van spaarrentes komt niet zomaar uit de lucht vallen. De lage spaarrentes zijn het gevolg van een besluit van de Europese Centrale Bank. De ECB leent geld tegen een zeer lage rente. Met dit geld kunnen banken aantrekkelijke kredieten en hypotheken verstrekken, dat de economie stimuleert. Bovendien is een lage spaarrente in combinatie met inflatie en de vermogensbelasting geen stimulans om te gaan sparen. Hierdoor blijft het geld binnen de economie rollen.

De dreiging van een negatieve spaarrente
Betalen om te sparen, de omgekeerde wereld leek zijn intrede te doen. De stimulerende middelen van de ECB lopen echter ten eind. Dit betekent dat de rentes weer langzaam omhoog kunnen. In aanloop hierop zijn de markrentes al gestegen.

Goed vergelijken
Triodos verlaagde op 22 maart de spaarrente naar 0%. Opmerkelijk, want de spaarrentes zullen vanaf nu langzaam stijgen. De website geld24.nl adviseert om juist op dit moment goed alle spaarrentes met elkaar te vergelijken. Zo bieden ze een duidelijk overzicht van de hoogste en laagste spaarrentes. Keken we vroeger niet naar een half procentje meer of minder, tegenwoordig maakt een tiende procentpunt al een groot verschil.


Deel: ' Oplopende spaarrente goed vergelijken '
Lees ook