Oplossing tegen skimmen ligt al jaren op de plank bij uitvinder


DOESBURG, 20100408 -- Banken leden volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in 2009 36 miljoen euro schade door skimming, het kopiren van betaalpassen. Het schadebedrag steeg met 16 procent ten opzichte van 2008 met 32.000 gekopieerde betaalpassen. Jan Anton Roos heeft naar eigen zeggen al jaren de oplossing in huis met het Code-2 systeem; ontwikkeld in 2004 en naar eigen zeggen zonder al teveel poespas in gebruik te nemen. "Het wordt hoog tijd dat dit systeem met twee pincodes wordt ingevoerd".

Een elektronische PIN transactie is normaal gesproken beveiligd met n persoonlijke PINcode. Het intoetsen hiervan blijkt echter een zwakke schakel in de beveiliging. Als de PINcode wordt afgekeken of "geskimmed", kan een crimineel vrij zijn gang gaan. De rekening wordt geplunderd.

Het reeds in 2004 ontwikkelde Code-2 biedt volgens uitvinder Jan Anton Roos een simpele oplossing door het bieden van een tweede PINcode. Deze is te veranderen in een makkelijk te onthouden tweede code. Roos: "De betaal- of geldautomaat vraagt (na elke succesvolle transactie) bij de volgende transactie alternerend om de PINcode 1 of 2. De crimineel ziet altijd maar n PINcode als hij afkijkt of skimt. Resultaat is dus dat de geskimde pas onbruikbaar is voor de oplichter."

Volgens Roos vonden de banken en het vroegere Interpay, dat het elektronische betaalverkeer regelde, het destijds niet nodig om een dergelijk middel tegen skimming in te zetten omdat het probleem vrij klein was. Roos: "Het plan verdween na veel praten, ontwikkelen, proberen en onderhandelen dus alsnog in de ijskast. Maar met de recente cijfers in de hand kun je niet meer spreken van een klein probleem, zeker als je bedenkt dat de niet uitgekeerde schade buiten beschouwing wordt gelaten."

De steeds verder oprukkende chip op de betaalpassen, die de oude magneetkaart vervangt, moet de invoering van het nieuwe systeem makkelijker maken. Haast is dus nu geboden, meent Roos. "Ik vind het krankzinnig dat banken en particulieren gedupeerd worden terwijl met deze techniek een groot deel van de ellende wordt voorkomen. Ik ga daarom opnieuw met iedereen in conclaaf."


Deel: ' Oplossing tegen skimmen ligt al jaren op de plank bij uitvinder '
Lees ook