TomTom Custom Travel Times ondersteunt nieuwe oplossingen voor verkeersbeheer en omgevingsplanning voor de stad Aalborg (Denemarken)

TomTom stelt krachtige, historische verkeersinformatie ter beschikking van overheidsagentschappen

AMSTERDAM--(BUSINESS WIRE)-- 20100701 --

TomTom, wereldwijd marktleider op het gebied van lokalisatie- en navigatieoplossingen, en de stad Aalborg (Denemarken) hebben een overeenkomst ondertekend waarin staat dat TomTom heel nauwkeurige verkeersinformatie gaat leveren om het verkeer in de stad optimaal in goede banen te leiden en om betere informatie aan weggebruikers te verstrekken Via de overeenkomst zal Aalborg gebruik maken van TomTom Custom Travel Times dat gebaseerd is op een eigen, unieke databank van historische reistijden met snelheidsmetingen die de laatste jaren verzameld zijn.

Om Custom Travel Times te ontwikkelen, heeft TomTom tot nu toe meer dan 2000 miljard snelheidsmetingen verzameld met de hulp van meer dan 40 miljoen TomTom-gebruikers wereldwijd. Custom Travel Times maakt routeberekeningen mogelijk op basis van heel uitgebreide informatie met betrekking tot historische reistijden en snelheidsmetingen.

Naargelang de behoeften van de klanten kan TomTom in de databank specifieke routes binnen precieze tijdsperioden opzoeken om heel nauwkeurige reistijdmetingen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: met een zoekopdracht kunnen enerzijds de gegevens opgevraagd worden van de ochtendspits tussen 6:00 en 9:00 op alle weekdagen (behalve vrijdags) van het eerste kwartaal van 2010. Anderzijds is TomTom in staat zoekopdrachten aan te maken die uitzonderingen zoals vakantiedagen, evenementen of incidenten buiten beschouwing laten.

Project met de stad Aalborg (Denemarken)

Custom Travel Times wordt nu gebruikt door de overheidssector, zoals de stad Aalborg. Het programma is geïntegreerd in het project “Archimedes” van de stad in het kader van CIVITAS+, een Europees initiatief dat gericht is op het vinden van slimme verkeersoplossingen voor een beter milieu. Om verder te bouwen op de hoeveelheid gegevens die beschikbaar is in de oplossing van TomTom, is de stad Aalborg een overeenkomst aangegaan met Aalborg Taxa (een plaatselijk taxibedrijf). Via deze overeenkomst zullen 100 navigatietoestellen van TomTom gebruikt worden door Taxa om nog meer gegevens over plaatselijke verkeersknopen te verzamelen.

De gegevens van deze taxi's zullen anoniem duizenden bijkomende, plaatselijke gps-metingen verstrekken aan TomTom en extra verkeersgegevens genereren. TomTom zal die waardevolle informatie gebruiken, samen met de krachtige databank met historische verkeersinformatie, om routes preciezer te berekenen en Aalborg zal deze informatie gebruiken bij het plannen en het informeren van weggebruikers. De eerste analyse van verkeersknopen in Aalborg zal binnenkort online beschikbaar zijn op de verkeerswebsite: www.trafikken.dk/nordjylland.

Door deze samenwerking zal de route-informatie van TomTom veel nauwkeuriger zijn en de stad Aalborg zal beter dan ooit de verkeersknopen tijdens de spitsuren in goede banen kunnen leiden. Bovendien worden deze gegevens ter beschikking gesteld aan alle TomTom-gebruikers via TomTom IQ RoutesTM, telkens wanneer de kaarten bijgewerkt worden zodat alle eindgebruikers van TomTom hier baat bij hebben. Via de gratis online Routeplanner van TomTom heeft iedereen toegang tot en kan iedereen voordeel halen uit deze analyses op: www.routes.tomtom.com.

“TomTom Custom Travel Times stelt zowel de overheids- als de privésector in staat precieze oplossingen te leveren die ertoe bijdragen dat hun leden beter geïnformeerd zijn en beter de weg gewezen worden met de meest nauwkeurige verkeersinformatie. Onze samenwerking met de stad Aalborg toont de erkende waarde aan die een particulier bedrijf als TomTom kan verstrekken aan overheidsinstanties. Met oplossingen op maat op basis van onze sectordeskundigheid moeten overheden niet zelf investeren in het opzetten van een dergelijk systeem,” verklaarde Anne van Houwelingen, VP van Traffic Solutions bij TomTom.

Arne B. Schade, gemeenteraadslid in Aalborg, is enthousiast over dit project in zijn stad: “Op basis van deze verkeersinformatie zullen onze burgers beter op de hoogte zijn van waar en wanneer verkeersknopen het ergst zijn. We hopen dat ze echt veel kostbare tijd kunnen besparen door een andere, minder door verkeersopstoppingen geplaagde route te nemen of door 15 minuten vroeger of later te vertrekken. Door met TomTom te werken, zijn we er zeker van dat we een heel nauwkeurig product in huis hebben dat deze oplossingen in onze stad kan aanbieden en dit op een milieuvriendelijke manier.”

TomTom Custom Travel Times is nu beschikbaar in België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Over TomTom N.V.

TomTom N.V. (AEX: TOM2) is wereldwijd marktleider op het gebied van lokalisatie- en navigatieoplossingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nederland en het bedrijf heeft wereldwijd meer van 3 000 werknemers in dienst. Meer dan 40 miljoen mensen maakt dagelijks gebruik van de oplossingen van TomTom, in de vorm van draagbare navigatiesystemen, ingebouwde autonavigatiesystemen of tracking- en tracingoplossingen voor fleetmanagement. Daarnaast maken honderden miljoenen mensen gebruik van de digitale kaarten van TomTom op het internet of de mobiele telefoon.

In 2009 maakte TomTom een omzet bekend van € 1,5 miljard inkomsten en een nettocashflow van € 340 miljoen afkomstig van de bedrijfsactiviteiten. Meer informatie over TomTom is te vinden op www.TomTom.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
TomTom
Erin Delaney, +1-978-405-1806
Erin.Delaney@teleatlas.com
of
Niklas Casserstedt, +46 8 56435835
Niklas.Casserstedt@tomtom.com
of
Aalborg
Jens Mogensen, project ARCHIMEDES
jms-teknik@Aalborg.dk
+45 9931 2329
of
TomTom NV
Voor IR:

Richard Piekaar, +31 20 7 575 119
ir@tomtom.com
of
Voor Corporate Communications:
Kristina Nilsson, +31 20 7575281

cc@tomtom.com

Ticker_symbol AEX:TOM2
ISIN NL0000387058

Deel: ' Oplossing TomTom voor verkeersbeheer en omgevingsplanning Aalborg '


Lees ook