TuinbouwNet


Opluchting over ontbreken tomaten op straflijst VS

Het Productschap Tuinbouw is verheugd over het feit dat tomaten niet meer op de lijst staan van producten waarvoor de VS een strafheffing hebben ingesteld. De strafheffing is bedoeld als vergelding voor het importverbod van de EU voor hormoonvlees.

Toch ontkomt de Nederlandse tuinbouw niet helemaal aan de sanctiemaatregelen van de Amerikanen. Uien staan wel op de lijst van producten waarvoor een importheffing van 100 procent zal gelden. Vanuit Nederland gaan vooral sjalotten naar de VS. Het gaat om een volume van 1100 ton met een waarde van 3,4 miljoen gulden.

De tuinbouwsector heeft zich de afgelopen maanden ingespannen om tuinbouwproducten van de voorlopige lijst te laten schrappen. In Amerika is lobbywerk verricht. In Nederland is veel contact geweest met de betrokken bewindslieden om de risico's voor de sector onder de aandacht te brengen en om te pleiten voor verbetering van de handelspolitieke betrekkingen tussen EU en VS. Noord-Amerika is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse tuinbouw. Conflicten kunnen beter door dialoog worden opgelost dan door uitspraken van de WTO, aldus het productschap.

Deel: ' Opluchting over ontbreken tomaten op straflijst VS '
Lees ook