Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

Keurmerk voor schoon strand

Opnieuw blauwe vlag voor noordwijk

Noordwijk is een van de Nederlandse kustplaatsen aan wie voor 2002 de Europese Blauwe Vlag voor stranden is toegekend. Op woensdag 22 mei 2002 reikte de staatssecretaris van Landbouw, Natuur en Visserij, mevr. G.H. Faber, in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk de vlaggen uit.

De Blauwe Vlag wordt toegekend aan kustplaatsen die voldoen aan een aantal specifieke kwaliteitseisen, zoals een schoon strand, uitstekende zwemwater-kwaliteit, goede sanitaire en afvalvoorzieningen, de aanwezigheid van EHBO-, politie- en reddingsposten en het voeren van natuur- en milieu-activiteiten.

Het gemeentebestuur is erg verheugd over deze erkenning. Want al lijkt voor Noordwijk de jaarlijkse toekenning van het kwaliteitskeurmerk al bijna routine, in werkelijkheid is dit het resultaat van veel inzet en samenwerking om aan de criteria te voldoen. De voorzieningen op het strand zijn zo goed mogelijk afgestemd op de behoeften van het publiek. Vorig jaar zijn ter hoogte van de boulevards veertien openbare douches geplaatst. Vanaf dit jaar zijn er voor minder validen vijf strandrolstoelen beschikbaar. In Noordwijk bestaat ook een fijnzinnig en breed gedragen gevoel voor datgene waarin de badplaats zich van andere onderscheidt. Uitingen van een te ver doorgeschoten commercie- en consumptiecultuur worden van het strand geweerd. Losse bakjes of zakjes patat zijn er niet verkrijgbaar. Het is een houding die wordt gewaardeerd, want het imago "allure, met een tikje klassiek" slaat al jaren aan bij veel bezoekers van de bloemenbadplaats.

De Blauwe Vlag wordt toegekend door de FEEE (Foundation for Environmental Education in Europe), in Nederland vertegenwoordigd door de FEEE Netherlands/ANWB. De controle op de criteria vindt tweemaal per jaar tijdens het seizoen plaats. Alle kustgemeenten die de Blauwe Vlag hebben ontvangen, worden opgenomen in de reisbrochures van internationale touroperators.

Noordwijk, 22 mei 2002

AJZ/Communicatie, tel. 071-3660451/206

Informatie: Hans van de Weerdhof (afd. Economie en Toerisme), tel. 071-3660281

Deel: ' Opnieuw blauwe vlag voor noordwijk '
Lees ook