Gezamenlijk Persbericht van Milieudefensie en Oilwatch

Opnieuw doden na protesten tegen oliemaatschappijen Nigeria

Amsterdam, 8 januari 1999 -- Milieudefensie en Oilwatch zijn geschokt over de recente ontwikkelingen in het zuiden van Nigeria en gaan opheldering eisen van Shell. Bij vreedzame demonstraties tegen Shell, Chevron en andere oliemaatschappijen en de geweldloze bezetting van een deel (40%) van de olie-installaties zijn tot nu toe tientallen doden gevallen. Dit aantal is door betrouwbare bronnen bevestigd. Honderden mensen van het Ijaw- volk worden nog vermist en minimaal 12 zijn "in preventieve hechtenis" genomen.

De operaties van een speciaal opgerichte militaire eenheid gaan nog steeds door. Die militaire eenheid is opgericht "voor de bescherming van olie-installaties", aldus een vertegenwoordiger van de Nigeriaanse overheid op de Staatstelevisie eind december. Milieudefensie en Oilwatch eisen opheldering van Shell, omdat het concern na een vergelijkbaar conflict met het Ogoni-volk heeft verklaard niet meer "achter een militair schild" te willen werken. Naast de Ijaws hebben ook de Ogoni Shell ondertussen een ultimatum gesteld.

De demonstraties van de Ijaw begonnen op 29 december, toen hun ultimatum aan de oliemaatschappijen verstreek en de oliemaatschappijen niet aan hun eisen tegemoet waren gekomen. Die eisen - herstel milieuschade, compensatie getroffen bevolking en controle over de natuurlijke hulpbronnen - zijn neergelegd in de zogenoemde Kaiama Declaration van 11 december, die ondertekend is door 500 Ijaw-gemeenschappen. Op tal van plekken dansten en demonstreerden de ongewapende Ijaws om het vertrek van de oliemaatschappijen te eisen. Daarop openden de militairen op 30 december het vuur op de demonstranten in de hoofdstad van Bayelsa-staat, Yenagoa. Ook Waiama en andere Ijaw-dorpen zijn doelwit van de acties van de militaire eenheid.

Het Ijaw-volk woont verspreid over de Niger-Delta en telt ongeveer 3 miljoen mensen. Veel Ijaws zijn vissers. Zij voelen zich, net als de Ogoni, gemarginaliseerd. Zij hebben wel te maken met de milieuvervuiling, maar delen niet in de opbrengst van de oliewinning. "Wij hebben er genoeg van om afgeschilderd te worden als saboteurs en terroristen", aldus een vertegenwoordiger van de Ijaw Youth Council op 14 december 1998.

###

Zoekwoorden:

Deel: ' Opnieuw doden na protesten tegen oliemaatschappijen Nigeria '
Lees ook