Ingezonden persbericht


Thursday, May 09, 2002 1:56 AM

Situatie Maluku

Opnieuw gevechten tussen Haria en Porto
08-05-2002

Na de onrusten op 10 april, waarbij slachtoffers zijn gevallen en huizen verbrand, is er gistermiddag woensdag 8 mei, opnieuw hevig gevochten tussen Haria en Porto. Informatie die ik gekregen heb van domina Ny.Aurima uit Haria is het volgende:

Een twee-tal scholieren uit Haria die op de SMP negeri 4 zitten, niet ver van desa Haria vandaan, hebben met elkaar op school gevochten. De jongen uit Porto krijg er behoorlijk van langs en heeft niet doorgegeven aan de onderwijzer, maar rechtstreeks naar huis, met het gevolg dat een familielid met een vuurwapen bij de school paar schoten heeft afgelost. De scholieren zowel uit Haria en Porto vluchtten uit paniek naar huis. Binnen een mum van tijd word er over en weer geschoten. De domina zelf heeft geprobeerd de mensen te bedaren, maar na enige tijd laaid de emotie weer op toen er een jongen van Latumahina uit Porto is neergeschoten. Het is nog niet bekend waar die kogel vandaan komt, want op dat moment word er geschoten vanuit Haria, Porto en ook de veiligheidsmensen (Brimobs), die geprobeerd hebben de situatie onder controle te krijgen. Volgens de domina kan het een verdwaalde kogel zijn geweest.

De bewoners van Porto nemen dit niet en hebben daarop een twee-tal huizen (tegenover de Puskesmas) in brand gestoken.

De Brimobs die de wacht houden bij de kerk Getsemany worden door de bewoners verzocht om de nog "veilige" gedeelte van de desa te bewaken, echter de Brimobs hebben dit geweigert, met het gevolg dat iemand een bom heeft gegoooid en daardoor alle bromobs zich hebben teruggetrokken naar Saparua. De gevechten heeft tot laat in de avond geduurd, met het gevolg 7 huizen verbrand in Porto. Op dit moment zijn er geen veiligheidsmensen in Haria en Porto. Volgesn de domina is de situatie nu iets beter, maar nog zeer gespannen.

De volgende slachtoffers zijn gemeld:

doden :
1. Agustinus Latupeirissa (29) in de hals geschoten
2. Agustinus Sarimolle (21) in de hals geschoten

gewonden:
1. Willie Latupeirissa
2. Davy Pauno
3. Dolvin Hattu
4. Remy Gomul
5. Pieter Manuhutu
6. Zeth manuhutu
7. Jane Souissa
8. Matheus Hattu
9. Zeth Ruhulessin
10. Johan Latupeirissa
11. Johanis Manuhuttu

Ik heb geprobeerd kontakt te krijgen met Porto, echter de telefoonverbinding is vanaf de eerste onrust in april reeds afgebroken, zodat de lijst van slachtoffers in Porto nog niet bekend is.

meer nieuws hierover volgt!
Ambon 09 mei 2002
Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id
Charly Parera pareradekker@home.nl

Zoekwoorden:

Deel: ' Opnieuw gevechten tussen Haria en Porto, Molukken '
Lees ook