Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 25 juli 2001

IEPENZIEKTE IN GELDROP GECONSTATEERD

Ook dit jaar is bij een aantal iepen in Geldrop de zogenaamde 'iepenziekte' geconstateerd. Jonge scheuten of delen van de boom vertonen hierbij uitdrogingsverschijnselen. De uitgedroogde bladeren blijven slap aan de boom hangen, waardoor deze er 'verwelkt' uit ziet.

Inmiddels heeft de gemeente 35 zieke iepen geveld. Bij zo'n 20 bomen op de Brink, de Willem Barentszweg, de Laan der Vier Heemskinderen, de Amundsenlaan en de Ritsaartlaan is de ziekte eveneens geconstateerd. Deze bomen zullen daarom worden geveld. Op een paar andere locaties vertoont een aantal iepen weliswaar ziekteverschijnselen, maar is de ziekte nog niet vastgesteld.

De iepenziekte wordt veroorzaakt door de iepenspintkever. Dit beestje vreet zich door de bast heen. Hierin bevindt zich de sapstroom van de boom. Door de uitscheiding van de kever raakt de sapstroom ontregeld en verstoppen de houtvaten. Het gevolg is dat de boom uitdroogt.

BESMETTING VOORKOMEN
Momenteel is er al een aantal bomen met de iepenziekte geveld op verschillende locaties. Als het zo door gaat, worden iepen in Geldrop zeldzaam. Het vervelende is, dat enkele soorten bomen die jaren geleden werden beschouwd als iepenziekte-resistent (= imuun voor de ziekte), nu waarschijnlijk toch aangetast zijn.

Naarmate het weer beter wordt en de temperaturen gaan stijgen, zal de ziekte zich sneller verspreiden en zullen meerdere bomen worden aangetast. De iepenspintkever wordt dan namelijk actiever. Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen, is het wenselijk dat het besmette hout met zorg wordt verwijderd en wordt vernietigd door gespecialiseerde bedrijven.

DE ZIEKTE HERKENNEN
Hoe herkent u de iepenziekte? U kunt de ziekte herkennen door een tak schuin van de boom te snijden. Als er op de afgesneden plaats een zwarte ring zit, zou de boom de ziekte kunnen hebben. Bij vermoedelijke aantasting kunt u de gemeente om advies vragen om het vermoeden al dan niet te bevestigen. Mocht er sprake zijn van iepenziekte, dan haalt de gemeente het zieke hout bij u op, zodat het op de juiste manier kan worden vernietigd.

Let wel: de gemeente haalt alleen ziek hout op op die plaatsen waar zij zelf iepenziekte heeft geconstateerd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat burgers zelf andere bomen gaan rooien en deze vervolgens door de gemeente denken te laten afvoeren.

MEER INFORMATIE
Meer informatie over de iepenziekte kunt u krijgen bij de heer N. Gorris van de afdeling Gemeentewerken. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummetr 2893945.

Deel: ' Opnieuw iepenziekte in Geldrop '
Lees ook