Gemeente Breda


OPNIEUW OPENLUCHTCONCERT RICCIOTTI ENSEMBLE IN BREDA

Het uit veertig jonge musici bestaande Ricciotti ensemble speelt op donderdag 22 juli om 20.30 uur, als onderdeel van de zomertournee, een concert op het plein bij Breda's Museum. Op het programma staat onder andere een uitvoering van de muzikale thriller Lynch! Na het succes van vorig jaar (binnenplein Beyerd) wilde het Ricciotti ensemble graag weer in Breda optreden. De inhoud van het voor het Amsterdamse Ricciotti gecomponeerde stuk vormt feitelijk de belangrijkste reden voor het ensemble om op dit soort toepasselijke locaties op te treden. De toegang bedraagt : 10,--. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Bredaas Museum. Via ondermeer een actie "Lezersvoordeel" in BN de Stem zijn er gratis toegangskaarten beschikbaar.

Lynch! vertelt het waargebeurde Ierse verhaal uit 1492 over de koopman/magistraat Lynch, die zijn zoon ter dood veroordeelde en het vonnis, nadat de beul had geweigerd, vervolgens eigenhandig voltrok. Het woord `lynchen' is hiervan afgeleid. Het verhaal van Lynch! Is enerzijds een echte crime passionel, maar anderzijds toont het ook de eeuwige spanning tussen `recht' en `rechtvaardigheid'. Lynch! Kan ook als muzikale thriller worden opgevat. Om het stuk een extra spannende lading te geven speelt het Ricciotti vooraf (vóór de pauze) muziek die de spanning verhoogt, bijvoorbeeld muziek uit Hitchcock-films of de ouverture van Mozarts Don Giovanni.

LYnch! is in opdracht van het Ricciotti geschreven door componist Maurice Horsthuis. Tijdens een verblijf in Ierland stuitte hij op het bizarre verhaal over vader en zoon Lynch. Horsthuis maakte van de Lynch-overlevering een klein uur durend muzikaal, theatraal verhaal: een stuk waarin orkestleden naast muzikale ook actieve theatrale rollen hebben. Maar het orkest krijgt ook vocale opdrachten, Twee jonge acteurs krijgen de solistische rollen van zoon Walter Lynch en zijn aanstaande Agnes. Zij zingen, dansen en vertellen het verhaal van Lynch! Marcel Sijn heeft de regie. Lynch! sluit in menig opzicht aan bij de reguliere werkwijze van het Ricciotti ensemble. Zo is Lynch! gericht op een breed publiek en wordt het op de meest uitzonderlijke locaties gespeeld, nu dus bij Breda's Museum.

De organisatie is in handen van de gemeente Breda, dienst Cultuur.De voorstelling Lynch! beleeft zijn première in Amsterdam op dinsdag 20 juli. Daarna maakt het Ricciotti ensemble een tournee door Nederland en Ierland. Op 24 en 25 juli zal het daar te zien zijn op het internationale muziekfestival van Galway.

Breda, 16 juli 1999

Deel: ' Opnieuw openluchtconcert Ricciotti Ensemble in breda '
Lees ook