- PERSBERICHT -

Nieuwegein, 18 februari 2000

HANS VAN DER KOOIJ BESTE MANAGER VAN 1999!
Oprichter Caesar Groep volgens jury "echte mensenmanager"

ICT-dienstverlener Caesar Groep uit Nieuwegein is gisteren gelauwerd: oprichter Hans van der Kooij werd uitgeroepen tot Manager van het Jaar 1999. Met zijn vooruitstrevende strategieën voor personeels- en kwaliteitsbeleid heeft hij zijn bedrijf tot belangrijke speler in de ICT-branche gemaakt.

De verkiezing Manager van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door het blad Management Team. Hans van der Kooij en zijn medefinalisten hebben een pittig voortraject doorlopen. De kandidaten zijn gescreend door de Erasmus Universiteit, ING-Bank en KPMG op ondernemerschap, managementcapaciteiten, marktstrategie en continuïteit. Ten overstaan van 800 genodigden wist Hans gisteren op overtuigende wijze passende antwoorden te formuleren op het vragenvuur van de jury.

Deze vragen betroffen vooral het personeelsbeleid en de groei-ambities van de Caesar Groep. Hans van der Kooij: "Onze medewerkers staan bij ons centraal. De verantwoordelijkheid voor de organisatie ligt bij hen". Over de groei-ambities van de Caesar Groep voegt hij toe: "Ondanks de ruimte voor extra marktaandeel op de Nederlandse markt ben ik momenteel aan het onderzoeken hoe wij ook in het buitenland actief kunnen worden. Ik besteed er zelfs mijn 'sabbatical' jaar aan!" Jurylid Hans Wijers complimenteerde Hans nadrukkelijk voor zijn gekozen filosofie en strategie. Creativiteit, sympathieke werkgever, goede prestaties en een verfrissende strategie waren de belangrijkste argumenten van de jury voor de keuze van Hans van der Kooij als Manager van het jaar 1999.

Hans volgt met de Caesar Groep de strategie van 'Operational Excellence'. Hiermee bereikt de Groep een optimale combinatie van kwaliteit, prijs en duidelijkheid voor haar klanten. "De open en dynamische bedrijfscultuur stelt ons in staat om onze klanten te voorzien van een hoog kwaliteitsniveau tegen een lage prijs", aldus Hans van der Kooij. De Manager van het Jaar 1999 sloot de verkiezingen gisteren af met een duidelijk statement: "De Caesar Groep is een uniek bedrijf, met een uniek concept, met unieke mensen".

De Caesar Groep
De Caesar Groep is in 1993 opgericht door Hans van der Kooij. Het kantoor is gevestigd in Nieuwegein, maar verhuist op 19 februari 2000 naar een nieuw pand in Maarssen. De Groep omvat acht ICT-ondernemingen, elk met een eigen specialisme: Oreade (Oracle), Propago (Progress), Optimit (Microsoft), TrainIT (opleidingscentrum), Ibrida (netwerkbeheer), Caesar Academy (trainingen), Via Nova (stafdiensten) en Vegalo (applicatiebeheer). Momenteel zijn 320 medewerkers werkzaam bij de Caesar Groep. De bruto toegevoegde waarde over 1998 bedraagt ƒ 30,5 miljoen. De netto winst over 1998 is ƒ 2,6 miljoen. De Caesar Groep voert de strategie van 'Operational Excellence'.

Verkiezing Manager van het Jaar
Het blad Management Team organiseert jaarlijks de verkiezing voor de Manager van het Jaar. Voorgaande jaren zijn managers als Jan Baggen (Cadac Group) en Anita Kanters (Donker Cultuurtechniek) deze eer reeds te beurt gevallen. Dit jaar waren de zes finalisten Hans van der Kooij (Caesar Groep), Roland Kahn (Kahn International BV), Peter Brouwers (Autoschade Peter Brouwers), Just Smit (Advanced Image Systems), Tobias Walraven (SNT Holding) en Wiljon Wellink (Welgro). De jury stond onder leiding van Floris Maljers, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van Unilever. Overige juryleden waren onder meer dr. Hans Wijers, Lodewijk de Waal en Staatssecretaris dr. Willem Vermeend.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Winkelman & van Hessen
Marleen van 't Oever of Wendy de Wild
telefoonnummer 070 - 416 16 16

====================================

Feiten over de Caesar Groep

Volledige naam : Caesar Groep Rotterdam BV
Adres : tot 20 februari 2000:
Dukatenburg 88 3437 AE Nieuwegein
Postbus 2040 3430 CE Nieuwegein
Telefoon: 030 - 602 4810
Fax: 030 - 602 4844

vanaf 21 februari 2000:
Zonnebaan 9 3606 BC Maarssen
Postbus 1127 3600 BC Maarssen
Telefoon: 030 - 240 4200
Fax: 030 - 240 4242
E-mail: info@caesar.nl
www.caesar.nl
Opgericht : in 1993 door Hans van der Kooij
Algemeen directeur : Aad Vanca (sinds 1 januari 2000) Werkterrein : informatie- en communicatietechnologie

Strategie : Operational Excellence. Dit is door de Caesar Groep gedefinieerd als: "Het optimaliseren van alle bedrijfsprocessen met als doel het aan- bieden van een niet te evenaren combinatie van kwaliteit, prijs en duidelijkheid".

Organisatie
Business Units : 1993 - Propago met specialisme Progress 1993 - TrainIT met specialisme effectieve kantoorautomatisering 1995 - Oreade met specialisme Oracle
1996 - Optimit met specialisme Microsoft
1999 - Via Nova met specialisme stafdiensten
2000 - Vegalo met specialisme applicatiebeheer 2000 - Ibrida met specialisme netwerkbeheer
2000 - Caesar Academy met specialisme trainingen voor IT-professionals
Bij een bepaalde grootte (rond 60 medewerkers) zal een business unit zich splitsen teneinde de betrokkenheid van werknemers te kunnen blijven garanderen. Een splitsing heeft reeds plaatsgevonden bij Oreade (in Oreade Noord en Oreade Zuid) en bij Propago (in Propago Noord en Propago Zuid).
Organisatiestructuur: Zie onderstaand schema.


CAESAR

GROEPPropago Noord/Zuid

Progress
Oreade Noord/Zuid

Oracle Optimit

Microsoft TrainIT

Effectieve kantoorauto-matisering Via Nova

Staf-diensten Ibrida

Netwerk-beheer Vegalo

Applicatie-
beheer Academy

Trainingen

Propago is gespecialiseerd in software-ontwikkeling met Progress. Opgericht in 1993 is dit één van de oudste business units van de groep. Het bedrijf richt zich op gebruikers van Progress en levert consultancy- diensten en voert complete projecten uit. Propago is de grootste leverancier van Progress-expertise in Nederland.

Oreade heeft vanaf 1995 voor Oracle als specialisme gekozen. Oreade levert consultancy aan en brengt projecten ten uitvoer voor Oracle- gebruikers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Customer Development Method van Oracle in combinatie met de methodiek Probaat, ontwikkeld voor de gehele Caesar Groep. Oreade is preferred supplier van Oracle Nederland .

Het werkterrein van TrainIT is effectieve kantoorautomatisering. TrainIT ontwikkelt tijdbesparende applicaties en geeft opleidingen en werkplekbegeleiding (vooral MS-Office) aan eindgebruikers. In 1993 ontstaan, mag TrainIT zich nu scharen onder de top-10 opleidingsinstituten van Nederland. Kenmerkend voor TrainIT is de succesvolle flexibiliteit in plaats, inhoud en infrastructuur.

Optimit heeft als werkgebied de software-ontwikkeling met Microsoft tools, zoals Access, SQL Server en Visual Basic. Optimit levert op twee manieren kennis: op uur- en projectbasis. Uiteraard is Optimit Microsoft Certified Solution Provider.

Via Nova is in feite een verzelfstandiging van de stafdiensten van de Caesar Groep en opgericht in 1999. Binnen deze business unit vallen onder andere administratieve en communicatieve diensten, die zowel binnen als buiten de Caesar Groep afgenomen worden. Ibrida is gespecialiseerd in besturingssoftware voor netwerken en infrastructuren. Met behulp van deze software en haar eigen expertise is Ibrida ontwikkelt kwalitatief goede netwerken en infrastructuren en stemt deze af op de wensen van de klant.

Vegalo is net als Ibrida opgericht op 1 januari 2000. Deze business unit richt zich op zowel het technisch als het functioneel beheren van informatiesystemen ten behoeve van klanten. Daarbij wordt de ITIL- methodiek als leidraad gebruikt.

De Caesar Academy tot slot richt zich op het trainen van IT-professionals, zowel binnen als buiten de Caesar Groep.

Cijfers
Financiële doelstellingen : De financiële doelstelling van de Caesar Groep is op middellange termijn een groei van 30-50% op jaarbasis. Over de bruto toegevoegde waarde wil de Groep bij een groei van 30% een bedrijfsresultaat van 15% behalen.
Bruto toegev. waarde : ruim 30,5 miljoen gulden in 1998 Nettowinst : ruim 2,6 miljoen in 1998
Aantal medewerkers : 320 medewerkers in 1998

Bijzonderheden
Bijzonderheden : 1997 Prijs voor het snelstgroeiende MKB-bedrijf 1997 Nederlandse Kwaliteitsonderscheiding
1998 Vermelding in het boek "25 beste ICT- bedrijven om voor te werken" (idem 1999 en 2000)
Nominatie voor de IT-Award of Excellence met een
project voor Berenschot
1999 Vermelding in het boek "Excellent Management" (idem 2000) 1999 Eervolle vermelding Nederlandse Kwaliteitsdagen 2000 Oprichter Hans van der Kooij is gekozen tot 'Manager van het Jaar 1999'
2000 Verhuizing naar een geheel nieuw pand aan de A2 in Maarssen, dat een voorbeeldfunctie vervult voor het nieuwe en flexibele werken.

Contactpersoon : Winkelman & van Hessen
Marleen van 't Oever / Wendy de Wild
tel: 070 - 416 1616

====================================

Hans van der Kooij, oprichter Caesar Groep - 'Manager van het jaar 1999'

Hans van der Kooij (1951) is het prototype van een echte, selfmade ondernemer. De Caesar Groep is de tweede automatiseringsonderneming die hij heeft opgericht en het bedrijf en medewerkers vormen zijn lust en zijn leven. In het jaar 2000 houdt Hans van der Kooij voor de tweede keer een 'sabbatical' jaar. In dit jaar houdt hij zich onder andere bezig met de internationalisering van de Caesar Groep. Op 17 februari 2000 is Hans gekozen tot 'Manager van het jaar 1999' door een vakjury onder voorzitterschap van Floris Maljers, oud-voorzitter Raad van Bestuur Unilever.

Nadat Hans vier jaar in de destijds prille informatietechnologiesector werkzaam was, richtte hij in 1979 Modem Software bv op: zijn eerste bedrijf. Modem Software hield zich bezig met software, hardware, consultancy en oplei-dingen. In 1991 verkocht Hans Modem Software aan de Omnisys Groep.

In 1992 hield Hans voor het eerst een 'sabbatical' jaar. Hij vertrok naar de Verenigde Staten voor onder meer een management course aan de Stanford University. Nog belangrijker dan de opgedane kennis, was de inspiratie die hij daar opdeed. Supermarktketen Wal-Mart maakte in Amerika furore met de strategie van operational excellence. "Waarom zou je die strategie niet in de Nederlandse automatisering kunnen implementeren", bedacht Hans.

Met operational excellence in zijn achterhoofd richtte hij in 1993 de Caesar Groep op, inmiddels een succes-volle, snelgroeiende onderneming op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. In zeven jaar tijd groeide het aantal medewerkers van een handvol tot meer dan 320 (in 1997 was de Caesar Groep het snelst-groeiende MKB-bedrijf van Nederland). De Caesar Groep herbergt veelal jonge, enthousiaste mensen, die de groei en eigen verantwoordelijkheden binnen de Caesar Groep als stimulerend ervaren. Gedreven als hij is, heeft Hans de strategie op alle elementen van de bedrijfsvoering door-gevoerd. Hierbij wordt vooral de menselijke kant niet vergeten: behalve excelleren binnen de markt wil Hans ook "de beste werkgever zijn". Eén van zijn stokpaardjes op dit gebied is het "Flex-pakket": een set flexibele arbeidsvoorwaarden waarin een medewerker zelf keuzen maakt tussen inkomen, vrije tijd, kinderopvang, etcetera.

Naast zijn werkzaamheden bij de Caesar Groep is Hans van der Kooij coach bij Breaking out: een conferentie voor startende en doorstartende ondernemers. Tevens is hij ambassadeur van de stichting Universalis, die tot doel heeft kennis op het gebied van bedrijfskunde te verspreiden. Hij is actief bestuurslid van de stichting Vrienden van het IJssel-land Ziekenhuis. In zijn vrije tijd is Hans een fervent golfer.

Volledige naam : Hans van der Kooij
Opleiding : 1971 - 1975 Hogere Informatica Opleiding 1987 - 1989 Hoofdopleiding Bedrijfskunde bij IBO (Instituut voor Bedrijfskundige Opleidingen)
Zakelijk verleden : 1975 - 1979 programmeur en projectleider Nixdorf 1979 - 1991 mede-oprichter en directeur Modem Software 1992 'sabbatical' jaar doorgebracht in de Verenigde Staten 1993 oprichter Caesar Groep
1993 - 1999 algemeen directeur Caesar Groep
2000 gekozen tot 'Manager van het Jaar 1999'
2000 'sabbatical' jaar, waarin Hans zich onder ander richt op de mogelijke internationalisering van de Groep

Deel: ' Oprichter IT-bedrijf Caesar Groep beste manager van 1999 '
Lees ook