Ingezonden persbericht

Persbericht

Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage en de Dierenbescherming roepen op: chip je huisdier!

Van 25 mei tot en met 1 juni 2002 staat het huisdier centraal in Nederland. De Dierenbescherming, maar ook dierenartsen, dierenspeciaalzaakhouders en eigenaren van dieren vragen in de eerste Week van het Huisdier aandacht voor de Identificatie en Registratie van huisdieren. U kunt uw huisdier laten chippen bij uw dierenarts en op het Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage (tel. 071-5790340) op afspraak.

De Dierenbescherming strijdt al jaren voor een verplichte algehele identificatie en registratieplicht (I&R). De voordelen hiervan zijn groot. Door huisdieren te chippen en vervolgens te registreren kunnen vermiste dieren snel bij hun baasje worden terug gebracht. Maar het maakt het ook mogelijk om eigenaren die hun dieren verwaarlozen of mishandelen op te sporen en aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Bovendien kan door het verplicht chippen van alle honden inzichtelijk worden gemaakt welke fokkers gedragsgestoorde, agressieve of zieke honden verkopen. Alleen dan kunnen opsporingsdiensten netwerken van illegale hondenhandelaren en -fokkers in beeld brengen. Nu kunnen deze handelaren nog ongetatoeëerde of ongechipte honden inkopen van bijvoorbeeld mensen die beweren voor de hobby te fokken.

Het chippen van een dier is een heel eenvoudige ingreep. Met een onderhuidse injectie wordt een chip ter grootte van een rijstkorrel ingebracht. Het nummer van deze chip kan met een barcodelezer worden gelezen. Met dit unieke nummer wordt het dier, samen met de gegevens van de eigenaar, ingeschreven bij een centrale databank. Gezien het grote belang van een algemene I&R roept de Dierenbescherming dan ook iedereen op om zijn huisdier te laten chippen.

Bel voor meer informatie of maak meteen een afspraak: Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage: tel. 071-5790340

Op de website over de Week van het Huisdier: https://www.weekvanhethuisdier.nl staan de adressen van dierenartsen die aan chip-actie deelnemen.

Aan de redactie:
Dhr. Leen Gottschal, beheerder van Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage zal u graag inlichten over de Week van het huisdieren en het belang van het chippen van huisdieren. U kunt contact met hem opnemen via 071-5790340.

Digitaal fotomateriaal van dieren die gechipt worden is op te vragen via microbnd@euronet.nl Op de website https://www.dierenasiels.com (klik op petlook, klik op demo) kunt u de beschikbare plaatjes alvast bekijken. Ook het logo van de Dierenbescherming en Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage is via microbnd@euronet.nl op te vragen.

Leiden, 23 mei 2002
(Stans van der Veen)
Stans van der Veen
Hortus Botanicus - Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden
t (0031) 071 - 5275144
f (0031) 071 - 5275199
e veen@hortus.leidenuniv.nl
s www.hortusleiden.nl

Deel: ' Oproep Streek-Dierentehuis Leiden om huisdier te chippen '
Lees ook