Ambon, 08-09-1999
==============

Gerucht massaal aanval 09-09-1999

Kapolda Bugis Saman verzocht de bevolking om i.v.m. met het gerucht dat er morgen 09-09-99 een massaal aanval zal komen, vooral kalm te blijven. De mariniers staan paraat. De veiligheid is nu versterkt, en barricades zijn reeds aangelegd.Extra militairen zijn ingezet bij wijken waar konsentratie massa zitten.

Panglima Max Tamaela zei dat het gerucht voortgebracht is door Molukkers, die zelf niet op de hoogte zijn van de situatie in Ambon.Verder voelt hij zich als anak Putra Maluku geroepen, om de bevolking zowel Christenen als Moslim te verzoeken om morgen in hun eigen terrein te blijven waken, kalm te blijven, en vooral te gaan bidden tot God om de dag van morgen vredig te laten doen voorbijgaan.
Boot- en vliegverkeer
Het gerucht dat Pelni boten om veiligheidsredenen weer moeten aanleggen bij Halong blijkt niet waar te zijn. De Pelni boten leggen zoals normaal aan bij de haven Jos Sudarso.
Om de veiligheid op de boten te versterken zal er in het vervolg een 6-tal mariniers meevaren, om te beginnen met Dobonsolo die op 09-09-1999 binnenkomt koers Sorong-Manokwari-Biak-Jaya-Pura. Dezelfde boot komt weer terug op Ambon op 14-09-1999 voor de reis naar Jakarta. Pelni meld ook dat de afgelopen weken ca. 15.000 mensen Ambon hebben verlaten.

Binnenkort zal het vliegverkeer weer lopen. I.v.m. het gerucht van 09-09-99 is de planning om op 06-09-99 j.l. de luchthaven Pattimura te heropenen, niet doorgegaan.
Bekeken zal worden na 09-09-1999.

RMS

Panglima Max Tamaela zei geen harde bewijzen te kunnen vinden, dat de RMS betrokken is bij de afgelopen onrusten.
Men heeft een oud document gevonden waar namen van RMS aanhangers geregistreerd staan. Kapolda zei dat dit bewijs niet voldoende is om personen aan te houden. Voorts zei Max Tamaela dat er niet gezegd kan worden dat de RMS onder de Christenen leeft. Hij heeft zelf nog geen harde RMS dokumenten of vlag kunnen vinden over heel Maluku.
-------------------------------------------------------------

Verder roep ik onze Molukse broeders en zusters overal ter wereld op om voor ons te bidden, en vragen om Gods aanwezigheid en voor eens en altijd deze brute geweld te laten doen beeindigen.
Laten we bidden om de dag van morgen zonder geweld te laten doen voorbijgaan.

Shaloom

Paulien

Joel@ambon.wasantara.net.id

Deel: ' Oproep tot kalmte na gerucht over aanval op Ambon '
Lees ook