expostbus51


OPTA

Dwangsom KPN bij niet leveren abonneegegevens

OPTA legt KPN dwangsom op in Denda-zaak

OPTA wil KPN door het opleggen van een last onder dwangsom dwingen binnen enkele dagen alsnog haar abonneegegevens te leveren aan Denda Multimedia. Denda heeft deze gegevens nodig om een telefoongids op CD-ROM uit te kunnen brengen. Vanaf 10 november moet KPN, als het de gegevens niet afstaat, f 16.500,-- per dag betalen. Dit bedrag is gebaseerd op het verwachte omzetverlies dat Denda lijdt als het de gegevens niet heeft.

Eind september bepaalde OPTA, de toezichthouder op de post- en telecommarkt, al dat KPN onder bepaalde voorwaarden haar abonneegegevens moet leveren aan Denda. Zo mag KPN niet meer dan een halve cent per gegeven vragen en ook geen eisen stellen aan het doel waarvoor de gegevens worden gebruikt.

KPN kreeg twee weken de tijd om de gevraagde gegevens aan Denda te verstrekken. KPN heeft dit niet gedaan, waarop Denda een klacht bij OPTA heeft ingediend. OPTA wil nu door het opleggen van een last onder dwangsom KPN ertoe verplichten de gegevens alsnog aan Denda af te staan.

Het ontbreken van een licentie-overeenkomst tussen KPN en Denda voert KPN als belangrijkste reden aan om de gegevens niet te leveren. De Telecommunicatiewet stelt een dergelijke overeenkomst echter niet als voorwaarde bij het ter beschikking stellen van abonneegegevens. Dit argument was voor OPTA dan ook geen reden af te zien van het opleggen van een last onder dwangsom aan KPN.

Den Haag, 8 november 1999

Zoekwoorden:

Deel: ' OPTA legt KPN dwangsom op in Denda-zaak '
Lees ook