Rijksuniversiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

vrijdag 8 januari 16.00 uur

oratie prof. dr. J.L. Blussé van Oud Alblas Faculteit der Letteren

vakgebied: geschiedenis van de Europees-Aziatische betrekkingen (vanwege de Stichting Akademieleerstoelen Geesteswetenschappen)

Vorig jaar won historicus en sinoloog Leonard Blussé de Gouden Uil voor zijn boek ‘Bitters bruid, een koloniaal huwelijksdrama in de Gouden Eeuw’. Het materiaal voor dit boek ontdekte hij bij toeval op het Japanse eiland Hirado, een eiland dat in zeventiende eeuw een Hollandse vestiging van de VOC herbergde. Blussé is in 1972 in Leiden afgestudeerd als sinoloog. Hij combineert zijn grote talenkennis met cultuurhistorisch onderzoek naar de Europees-Aziatische betrekkingen. Na zijn studie werkte Blussé tot 1975 aan de Universiteit van Kyoto aan een onderzoeksproject over oude Chinese reisverslagen uit Zuidoost-Azië. Samen met prof.dr. A. Teeuw zette hij het Bureau Indonesische Studiën op. In 1977 trad hij toe tot de Werkgroep Europese Expansie onder leiding van prof.dr. H.L. Wesseling. In hetzelfde jaar was hij betrokken bij de oprichting van het ‘European Journal of Overseas History’. In 1986 promoveerde hij op een proefschrift over de koloniale samenleving van Batavia: ‘Strange Company; Chinese settlers, mestizo women and the Dutch VOC Batavia’. In 1991 en 1992 verbleef hij als research fellow aan de universiteit van Princeton. Het onderzoek van Blussé bestrijkt het gebied van Zuid- tot Oost-Azië. Naast zijn onderzoeksactiviteiten zet Blussé zich in voor het opleiden van jonge Aziatische historici aan de Leidse universiteit. Hij heeft een aantal bronnenpublicatie-projecten geïnitieerd om belangrijk Nederlands en Chinees archiefmateriaal over China, Japan en Zuidoost-Azië toegankelijk te maken. De VOC gaat daarmee postuum alsnog digitaal: de internationaal verspreide handelsarchieven van de legendarische Nederlandse handelsorganisaties worden per computer bijeen gebracht. De papieren bevinden zich niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen waar Nederland haar sporen naliet: Indonesië, Sri Lanka, Zuid-Afrika en India.

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, dienst Interne en Externe Communicatie Tel. 071-5273282 / Email / 06 januari 1999, 15:35 uur

Deel: ' Oratie prof. dr. J.L. Blussé Rijksuniversiteit Leiden '
Lees ook