Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 1 juni 1999

P&V Promoties, oraties en afscheidscolleges

Vr 18-06-1999, 15.45 uur: oratie dhr. dr. J.H.W. Leer

Oratie op het gebied van de Medische Wetenschappen om onderwijs te geven in Radiotherapie

* Titel van de rede: Samenwerking in de radiotherapie, geen brug te ver

* Woonplaats: Nijmegen

SAMENWERKING IN RADIOTHERAPIE

Tussen het Academisch Ziekenhuis Nijmegen en het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut bestaat een formeel samenwerkingsverband op het gebied van radoptherapie (bestralingsbehandeling van patiënten met kanker) onder een éénhoofdige leiding. Dit samenwerkingsverband is uniek voor Nederland en veruit de derde grote bestralingsfaciliteit na Amsterdam en Rotterdam.

In zijn oratie geeft prof. Leer (directeur van het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut) aan waarom deze schaalvergroting nodig is en hoe de zorg voor de kankerpatiënten in de provincie Gelderland hiervan kan profiteren. Hij gaat kort in op het gebrek aan apparatuur voor bestraling in Nederland. Hij onderzocht de wachtlijstproblematiek bij alle eenentwintig radiotherapie-afdelingen in ons land. Prof. Leer belicht het wetenschappelijk werk van de Leidse en Nijmeegse afdelingen. Deze afdelingen hebben bijgedragen aan de kennis van de effecten van straling op het hart en het ruggemerg. De beide afdelingen hebben ook belangrijke bijdragen geleverd aan onderzoek naar de kwaliteit van leven en methoden bestudeerd die moeilijke keuzes in de kankerbehandeling beïnvloeden, zoals de keuze voor een profylactische amputatie in geval van erfelijke borstkanker.

Tenslotte geeft prof. Leer aan waarom hij van mening is dat de radiotherapie aan de vooravond van een grote ontwikkeling staat. De moderne apparatuur maakt het mogelijk met grotere preciese hogere stralingsdoses toe te dienen met meer kans op genezing.

Deel: ' Oratie Samenwerking in radiotherapie '
Lees ook