Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Dienst Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 26 januari 2000

Dienst Communicatie

PERS & VOORLICHTING Persbericht

Vrijdag 28 januari:
oratie tumorpatholoog prof. Van Krieken

Door veel te weten van de anatomie, fysiologie en de moleculaire biologie, kunnen tumorpathologen veel zien in weefsels. Gewapend met deze kennis, goede technieken en microscoop, kunnen ze nog veel meer leren. "Door te kijken leren we, maar om goed te kunnen waarnemen moeten we veel weten", aldus prof. dr. J.H.J.M. van Krieken, hoogleraar tumorpathologie aan het UMC St. Radboud, in zijn inaugurale rede: 'Kijken is kennen en kennen is zien'. De tumorpathologie bestrijkt een breed terrein. Van Krieken richt zich voornamelijk op tumoren van afweercellen en van het slijmvlies van maag en darmen.

Kanker ontstaat door veranderingen in het erfelijk materiaal van cellen, het DNA. Soms als erfelijke ziekte, maar meestal door factoren van buitenaf, waaronder sigarettenrook. De afwijkingen in het DNA van kankercellen worden in een onvoorstelbaar hoog tempo gekarakteriseerd en binnen enkele jaren zal de technologie van DNA en RNA analyse in korte tijd voor ons niet te bevatten hoeveelheden informatie opleveren. Wanneer over enkele jaren ons erfelijk materiaal in kaart is gebracht, is er een schat aan informatie beschikbaar. Het is echter nog slechts het begin van een proces dat moet leiden tot veel vollediger begrip van gezondheid en ziekte.

Informatie over het samenspel van de vele genen en hun eiwitten in weefsels, geeft meer begrip over het ontstaan en beloop van kanker. Van Krieken voorziet hier met de mogelijkheden van de morfologie een belangrijke rol voor de pathologie. Door te kijken naar cellen en de reactie die ze oproepen, naar eiwitten en locaal geproduceerd RNA, naar de veranderingen in het DNA, kunnen medici thans een groot aantal processen in weefsel bestuderen. Privacy-regelgeving maakt het onderzoekers vaak lastig. Gebruik van historisch materiaal van patiënten is niet altijd mogelijk, omdat bij leven niet om toestemming is gevraagd.

Van Krieken is voorstander van een systeem waarbij mensen bij wie weefsel wordt verwijderd voor pathologisch onderzoek, impliciet ook toestemming geven voor gebruik van het restmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek.

Deel: ' Oratie tumorpatholoog prof. Van Krieken '
Lees ook