Origineel van 'Schilderij van een Eeuw' van Patty Harpenau onthuld tijdens Microsoft@Work

Schiphol-Rijk, 2 februari 1999 - Vandaag is het origineel van het 'Schilderij van een Eeuw', gemaakt door kunstschilderes Patty Harpenau, onthuld door John Mangelaars, General Manager Microsoft Benelux, tijdens de Microsoft@Work manifestatie in de Statenhal van het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. Het 'Schilderij van een Eeuw' meet ruim vier bij vier meter en bestaat uit 2.000 paneeltjes en een archief die samen in woord en in beeld de 20e eeuw uitbeelden. Het schilderij maakt deel uit van het 'Shaping the Future by Sharing the Past-project', een gezamenlijk project van Patty Harpenau Productions in samenwerking met Microsoft en e-office. De bedoeling van dit project is kennis die de mensheid deze eeuw heeft vergaard, over te dragen aan de volgende generatie.

Het unieke van het project 'Shaping the Future by Sharing the Past' is de combinatie van schilderkunst en nieuwe technologie: grensoverschrijdend, interactief en voor iedereen toegankelijk. Dit houdt onder meer in dat geïnteresseerden via een website paneeltjes kunnen bekijken en reserveren om een 'aandeel in de twintigste eeuw' te kopen. Het is overigens nog steeds mogelijk om panelen van het schilderij te reserveren nu het schilderij is onthuld. Wie een optie neemt op een paneel krijgt voor f 500,- (inclusief BTW en verzendkosten) een kunstdruk van het complete schilderij. In het jaar
2000 wordt vervolgens het gekozen paneel geleverd aan degene die als eerste een optie heeft genomen. Tot het jaar 2000 blijft het schilderij dus één geheel.

Patty Harpenau wil met het schilderij haar gedachten weergeven over het nieuwe millennium en maakt daarvoor gebruik van kunst in een nieuwe, interactieve en voor iedereen toegankelijke vorm. Daarom heeft ze er ook voor gekozen om de paneeltjes tevens via een website aan te bieden.

Na afloop van het twee dagen durende Microsoft@Work gaat het schilderij, dat zowel in het echt als op Internet bestaat, naar het Amsterdamse Hilton Hotel, waar op 5 februari met een vernissage om 16.30 uur het startschot wordt gegeven voor een expositie die voor het publiek toegankelijk is. Vanaf
6 februari is het originele 'Schilderij van een Eeuw' in het Hilton Hotel ook voor publiek te bezichtigen. Harpenau heeft voor het Hilton gekozen, omdat hier in 1990 haar eerste tentoonstelling in Nederland plaatsvond. Ook tijdens de vernissage zal ze uitleg geven over het project en het schilderij.

Bezoekers van Microsoft@Work waren de eersten die het origineel van het 'Schilderij van een Eeuw' in zijn geheel konden bekijken. Tot nu toe waren de panelen alleen te zien op een speciale website (www.2share.nl), waar zondag 1 november 1998 het eerste paneel is onthuld. Sindsdien was daar het wordingsproces van het Schilderij van een Eeuw te volgen. Deze site is gebouwd door e-office met behulp van Microsoft-producten. De site wordt gehost door WorldOnline. Al vanaf de eerste week trok de site een groot aantal bezoekers, in totaal zijn er inmiddels bijna 350.000 duizend hits geteld.

e-office
e-office is gespecialiseerd in het ontwikkelen en beheren van websites, maar ontwerpt ook eigen software zoals TeamSpirit, een volledig geïntegreerd verkoop- en relatiebeheersysteem in Microsoft Exchange en Outlook. Daarnaast geeft het bedrijf advies over bedrijfsprocessen en de rol die de nieuwste groupware, Internet- en intranet-technologieën hierbij kunnen spelen. e-office bouwt en implementeert de benodigde applicaties en geeft cursussen, zoals Microsoft Exchange, Microsoft Office en Lotus Notes/Domino.

Microsoft
Sinds de oprichting in 1975 heeft Microsoft zich ten doel gesteld om voor de PC software te creëren die mensen waardevolle mogelijkheden biedt, zowel thuis als op het werk en op school. Microsoft's visie 'een computer op ieder bureau en in ieder huis', is nu geïntegreerd met Internet, hetgeen het bereik van de PC en haar gebruikers verruimt. Als 's werelds grootste softwareleverancier levert het bedrijf innovatieve producten die doorlopend worden afgestemd op de behoeften van de klant. Het productaanbod omvat besturingssystemen, serverapplicaties, applicaties voor zakelijk en privé-gebruik en tools voor het ontwikkelen van bedrijfsbrede zakelijke en Internet-applicaties. Microsoft biedt tevens online diensten, geeft personal computerboeken uit en levert hardware, waaronder toetsenborden en muizen. De producten van Microsoft zijn geschikt voor vrijwel alle PC's, beschikbaar in meer dan dertig talen en worden in meer dan vijftig landen verkocht.

Deel: ' Origineel 'Schilderij van een Eeuw' Patty Harpenau onthuld '
Lees ook