Oscar Pistorius de grote sensatie op Nelli Cooman Games


Westeuropese primeur in Stadskanaal met IWAS Worldseries

STADSKANAAL, 20070517 -- De Zuid Afrikaan Oscar Pistorius (20) wordt de absolute publiekstrekker tijdens de Nelli Cooman Games op 17 juni 2007 in Stadskanaal. Pistorius is wereldkampieon sprint bij de gehandicapten. De atleet heeft twee beenprothesen maar heeft desondanks een pr van 10.91 op de 100 meter. Pistorius kwam onlangs nog in het nieuws omdat hij aan de valide Olympische Spelen in Peking wil meedoen. De topatleet bezoekt Stadskanaal omdat de Nelli Cooman Games zijn opgenomen in de IWAS Worldseries. Het is voor het eerst dat IWAS Westeuropa aandoet.

Westeuropese primeur

Tijdens de Nelli Cooman Games op zondag 17 juni wordt een groot aantal internationale gehandicapte topatleten uit binnen en buitenland verwacht. De organisatie rekent op ruim honderd topatleten met een lichamelijke beperking. Onder hen twintig wereldrecordhouders. Dit alles doordat de Nelli Cooman Games samenwerkt met IWAS (International Wheelchair en Amputee Sportsorganisation). IWAS organiseert wereldwijd de IWAS Worldseries en richt zich specifiek op atleten met een of twee beenamputaties. Dit jaar worden de IWAS Worldseries voor het eerst in Westeuropa, in Stadskanaal, gehouden.


Plaatsing voor Peking 2008

Er zijn reeds inschrijvingen vanuit de USA, Canada, Zuid Afrika, Spanje, Noorwegen en Saudi Arabi. Naast de volledige Nederlandse top in deze categorie zal ook een zeer sterk bezette Duitse delegatie naar Stadskanaal komen. Onze eigen wereldkampioen sprint en verspringen Annette Roozen is uiteraard ook van de partij. Voor veel deelnemers staat deelname aan de Olympische Spelen in Peking 2008 op het spel. De NCG organisatie verwacht dan ook topprestaties.

IWAS en de Nelli Cooman Games

IWAS staat voor International Wheelchair and Amputee Sportsorganisation. IWAS organiseert over de hele wereld de zogeheten Worldseries. Deze series worden dit jaar voor het eerst in West-Europa gehouden. Ze zijn voor de komende jaren gentegreerd in de Nelli Cooman Games, die zich hiermee verder willen profileren als topevenement voor gehandicapte atleten. De deelnemers aan de Worldseries behoren tot de absolute wereldtop in hun categorie (beenamputees).

Nelli Cooman Games

De Nelli Cooman Games worden op 17 juni 2007 gehouden op de atletiekbaan in Stadskanaal. Het is voor de tiende keer dat dit voor Nederland unieke evenement plaatsvindt. De NCG richt zich specifiek op breedtesport en sportintegratie door jeugd, gehandicapten en valide sporters in n evenement samen te brengen. Na in de afgelopen jaren veel aandacht te hebben besteed aan de valide topsport richt de NCG de komende jaren volledig op de wereldtop van gehandicapte atleten. Belangrijke sponsoren van de NCG zijn de stichting Beatrixoord Noord Nederland, Rabobank, de Provincie Groningen, de gemeente Stadskanaal, woningcorporatie Wooncom, het VSB fonds, SNS Fonds Wildervank en AEG Electrolux.


Top- en breedtesport

Het naar de oud wereldkampioen sprint Nelli Cooman vernoemde evenement rekent op ruim 800 deelnemers uit binnen en buitenland. De jongsten zijn er al vanaf vier jaar. Voor kinderen van vier tot veertien jaar is er een speciaal atletiekkennismakingsprogramma: SPIKE Nelli Cooman Games. Verder kent de NCG een jeugdmeerkamp, een prestatieloop, Nordic Walking en de sprintfinale voor basisschoolleerlingen in Groningen. Commissaris van de Koningin Hans Alders zal omstreeks 16.30 uur de Bronzen Nelli Cooman, een erebokaal, gaan uitreiken.


Deel: ' Oscar Pistorius de grote sensatie op Nelli Cooman Games '
Lees ook