PERSBERICHT - 20 FEBRUARI 2000

Persbulletin Iers Nationaal Verkeersbureau
Februari 2000

`THE WAY WE WORE' TENTOONSTELLING IN NATIONAL MUSEUM OF IRELAND


250 jaar Ierse kleding en juwelen

Op 17 januari werd de permanente tentoonstelling `The Way We Wore' in het National Museum of Ireland in Dublin officieel geopend.

Hier worden kleding en juwelen die in Ierland gedragen werden vanaf ongeveer 1760 tentoongesteld. Je kunt je zo een beeld vormen van hoe de cultuur en de geschiedenis van de oude Ierse voorvaders die deze kleding ontworpen en gedragen hebben, zich heeft ontwikkeld.

Ieder stuk dat tentoongesteld wordt, heeft een eigen verhaal. Zo vind je er bijvoorbeeld de handschoenen die onze eigen Willem van Oranje gedragen moet hebben tijdens de Battle of the Boyne!

Een ander interessant stuk is de Cavan Brooch, dat door Trinity College in augustus 1849 cadeau werd gedaan aan Koningin Victoria. Haar zoon Arthur heeft de broche na haar dood ter beschikking van het museum gegeven. Naast dit juweel vind je dan weer broches van zeeschelpen gemaakt door jonge meisjes.

Ook tentoongesteld worden o.a. de kniekous van de reus Cornelius McGrath en een ivoren Chinese waaier, waarin de initialen van de originele eigenaresse, Maria Edgeworth, zijn gegraveerd.

Deel: ' Oude Ierse kleding en juwelen in Nationaal Museum Ierland '
Lees ook