Oude stoommachines te gast in Spoorwegmuseum


Op zaterdag 19 september stoomparade door binnenstad van Utrecht

UTRECHT, 20150917 -- Op zaterdag 19 en zondag 20 september viert Het Spoorwegmuseum de verjaardag van de spoorwegen met het evenement ‘Stoom’. Er zijn verschillende stoommachines te gast, van levensgrote stoomtrekkers tot kleinere stoommodellen. Het pronkstuk van Het Spoorwegmuseum, de Arend, wordt dit weekend onder stoom gebracht en zal ritjes rijden op het museumterrein. Alle stoommachines die kunnen rijden vertrekken zaterdag 19 september om 18.00 uur voor een rondje door de binnenstad van Utrecht.

Dit jaar is een aantal bijzondere stoommachines te bewonderen. De grootste trekkers bieden een imposante aanblik en zijn vakkundig gerestaureerd. De topstukken hebben prachtige namen zoals ‘De Majoor’, The Elephant’ en ‘Enterprise’.

Enterprise
De Enterprise is 6500 kilo zware stoomtrekker uit 1931. Tot 1940 werd de trekker gebruikt voor transporten over kleine afstanden. Nadat het transport met voertuigen zonder luchtbanden over de openbare weg aan banden werd gelegd is de machine omgebouwd tot stoomwals. In 1965 is hij terug gebracht in originele staat, sids 1990 in Nederlands bezit.

De Majoor
De Vereniging tot Behoud van Stoomwerktuigen komt met haar pronkstuk ‘De Majoor’, een stoomtractor die oorspronkelijk werd gebouwd voor het ontginnen van moeras- en veengronden. De Majoor werd echter tijdens de Eerste Wereldoorlog speciaal gebouwd voor het Duitse leger om kanonnen en ander zwaar materieel naar het front te slepen.

The Elephant
Uit 1924 stamt de 8,5 ton zware ‘Sentinel’ stoomtractor ‘The Elephant’. De machine kan niet alleen enorme trekkracht leveren maar ook als aandrijfkracht fungeren. In het verre verleden was de machine werkzaam in Zuid-Afrika en in Britse havens.

Brandweerspuit met paarden
Tussen 1910 en 1940 maakte de brandweer in Gorkum gebruik van een brandweerspuit werkend op stoom. Brandspuitmeester J. de Bie sprak van een "krachtig wapen" dat tot tevredenheid van de gehele Gorkumse burgerij zo’n 30 jaar gefunctioneerd heeft. De stoomspuit is vele malen ingezet bij branden in en om Gorkum. De stoomspuit wordt getrokken door een stel paarden. De brandweerwagen is het hele weekend te gast en zal op het plein voor het Maliebaanstation te zien zijn.

Kleinere stoommodellen
Naast deze grote machines is ook een flink aantal kleinere stoommachines te bewonderen zoals een stoomfiets, een model stoomvrachtauto en model zaagmachine op stoom.

Stoomoptocht door binnenstad Utrecht
Op zaterdag 19 september om 18 uur vertrekken alle stoommachines die kunnen rijden voor een optocht door de binnenstad. Het Spoorwegmuseum rijdt mee met een oude Chevrolet vrachtwagen die vroeger voor Van Gend & Loos dienst heeft gedaan. De optocht vertrekt om 18 uur bij het Maliebaanstation en gaat linksaf de Maliesingel op, over de Abstederbrug richting Lange Nieuwstraat. Via de Domtoren, Domstraat en Janskerkhof gaat de route via de Nobelstraat weer terug naar het museum waar de deelnemers om 19 uur worden terug verwacht.

Stoom!
19 en 20 september 2015
Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, 3581 XW  Utrecht
Open: 10 – 17 uur, entree: €16,00 (< 4 jr en museumkaart gratis)


Deel: ' Oude stoommachines te gast in Spoorwegmuseum '
Lees ook