ANBO


Persberichten

Utrecht, 16-08-2001

OUDEREN ZIJN BOOS OP BANKEN: Actie Pin op de neus! in voorbereiding
Geld opnemen bij bankloketten wordt alsmaar lastiger. Ouderen die niet willen of kunnen pinnen, ondervinden steeds meer hinder bij hun gang naar de bank. Vaak sturen de banken hun klanten meteen naar de pinautomaat of hanteren aan het loket een minimumbedrag van1000, 1500 of zelfs 2500 gulden. Voor kleinere bedragen kan men in die gevallen alleen nog maar terecht bij de pinautomaat, veelal buiten het bankgebouw. Ook worden met regelmaat bemande balies gesloten.

Klachten
De ouderenbonden ANBO, Unie KBO, en de PCOB krijgen de laatste tijd uit het hele land een toenemend aantal klachten over bankfilialen die hun loketten sluiten of steeds strikter verwijzen naar de pinautomaat. Zo kreeg een visueel gehandicapte man van 85 jaar geen geld aan de balie, waarna hij na enkele mislukte pogingen om te pinnen onverrichterzake huiswaarts keerde. Hij overweegt nu om één van zijn kinderen te machtigen.

Gevoel van onveiligheid
Veel ouderen storen zich aan het verloren gaan van de persoonlijke service aan het loket. Maar boven alles roepen de maatregelen van de banken gevoelens van onveiligheid op. De angst om tijdens of na het pinnen te worden beroofd, leeft sterk bij ouderen. Overigens hebben de ouderenbonden geen cijfers kunnen achterhalen over het aantal berovingen bij pinautomaten. Blijkbaar bestaat hiervoor geen landelijke registratie.

Voorgenomen acties De ANBO, Unie KBO, en de PCOB gaan binnenkort in gesprek met een aantal grote banken in Nederland om te bepleiten dat het voor ouderen die dit willen, en voor gehandicapten, altijd mogelijk moet blijven om geld af te halen aan het bankloket. Natuurlijk kan er met de banken ook gesproken worden over alternatieven als het thuisbezorgen van geld en het verstrekken van persoonlijke ontheffingen om aan de balie van een bepaald bankfiliaal geld af te halen. In afwachting van dit overleg wordt wel alvast een meldingsactie voorbereid, waarbij ouderen hun ervaringen met de verschillende banken telefonisch kunnen doorgeven.

Om hun eis vervolgens kracht bij te zetten overwegen de ouderenbonden later dit jaar een actiedag Pin op de neus! te organiseren. Deze actie richt zich op een bepaald aantal filialen van verschillende banken. Zo zullen tijdens deze actiedag ouderen massaal het vereiste minimumbedrag aan het loket gaan opnemen, om vervolgens meteen weer een gedeelte terug te storten.

Deel: ' Ouderen boos op banken Actie in voorbereiding '
Lees ook