Oudste passagiersstoomschip van Nederland op weg naar buitenland


ALMERE / ZUTPHEN, 20150911 -- Tijdens Sail Amsterdam 2015 riep het spandoek langszij van het uit 1897 stammende stoomschip “Succes” uit Almere veel vragen op. Sloeg de tekst ‘for Sail ….!’ nu op de deelname van Neerlands oudste stoom-salonschip aan de Sail of staat “Pakjesboot 13” soms met een spelfout in de verkoop? “Beiden”, zo antwoordde eigenaar Walter van den Broek op vragen van nieuwsgierigen. “Déze tekst met dubbele bodem deed me minder pijn dan een opzichtig bord met ‘Te Koop’”.

“Na 20 jaar met veel plezier m’n uiterste best te hebben gedaan dit ‘document uit de Nederlandse scheepvaarthistorie’ privé in stand te houden moet ik het schip helaas in de etalage zetten. We zijn voornemens om ons buiten Nederland te vestigen en er is geen opvolger om het schip in de vaart te houden. Aldus Van den Broek, die ook aangaf het belangrijk te vinden dat zijn “Succes” goed terecht komt; belangrijker dan ‘snelheid & geld’. Op vragen over de prijs wil hij niet ingaan in de media, maar het zou om een fractie van het door hem geïnvesteerde vermogen gaan. “De verwachting dat je terugkrijgt wat je erin hebt gestopt is een illusie maar, het is geen uitverkoopje”, lachte hij.

[Succes, het oudste passagiersstoomschip van Nederland]

Op de vraag of de kans bestaat dat dit unieke Nederlandse schip naar het buitenland verhuist is hij duidelijk: “Ja”. “Er is ook serieuze belangstelling vanuit het buitenland. Vanuit Duitsland, Zwitserland, Amerika en zelfs Australië, India en China zijn informatieaanvragen binnen gekomen. Dat zegt natuurlijk nog niets; eerst zien! In Nederland heeft nog niemand zich gemeld. Ja, een paar ‘koopjesjagers’ die voor een fooi koopman denken te kunnen worden”. Met de stelling dat de Succes eigenlijk ook de komende 100 jaar nog in Nederland hoort te blijven is Walter het helemaal eens, maar dan moet er wel een (ondernemende) liefhebber komen die dat mogelijk maakt.

Het stoomschip Succes, gebouwd door de beroemde werf van Boele in Slikkerveer, werd in 1897 te water gelaten als stoomsleepboot en was, met een lengte van bijna 40 meter en een stoomvermogen van omgerekend ongeveer 700 pk, één van de grootste en sterkste Rijnslepers. De Succes voer ondermeer voor de NTM en de NRV tussen Rotterdam en Basel. Na het stoomtijdperk kreeg het een 2e leven als stoom-tankercleaner. In 1985 werd het tot wrak verworden schip gered van de slopershamer en herrees na zo’n 9 jaar restaureren als bijzonder luxe passagiers-stoomschip met een capaciteit voor 110 gasten.

Sinds 1997 vaart de trotse eigenaar Walter van den Broek ter dekking van de onderhoudskosten regelmatig uit met de “Succes” als exclusief partyschip en neemt hij met zijn fraaie en bijzondere schip deel aan nautische evenementen en stoomfestivals in binnen- en buitenland. De, ook gemoderniseerde, authentieke “Succes” kan zowel op stoom als met behulp van een dieselmotor varen en geniet grote (internationale) bekendheid als “de muziekboot” vanwege de kilometers ver te horen karakteristieke klanken van Europa’s grootste Calliope (stoomorgel) aan dek. “Én als Pakjesboot 13 van Sinterklaas niet te vergeten!”

Meer weten? Kijk op www.partyschipsucces.nl


Deel: ' Oudste passagiersstoomschip van Nederland op weg naar buitenland '
Lees ook