Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Aan de redactie

Amsterdam, 25 juli 2001

Gehandicapten overhandigen onderzoek aan Ed. van Thijn (ANVR)

Online reisinformatie slecht toegankelijk voor gehandicapten

Terwijl het boeken van vakantiereizen deze zomer een grote vlucht heeft genomen, blijken de websites van reisorganisaties vrijwel onbruikbaar voor gehandicapten. Juist deze grote groep, die het meest baat heeft bij het raadplegen van online reisinformatie, wordt door de reiswereld op internet buitengesloten. Dit blijkt uit het testrapport dat de vier gehandicapte ambassadeurs van de campagne Drempels Weg donderdag 26 juli in Schiphol aanbieden aan Ed. van Thijn, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) en aan de webmasters van Bookings.nl (de meest gebruiksvriendelijke site) en Schiphol (de slechtst geteste site).

Het internet kent veel drempels voor gehandicapten die online een vakantie willen boeken of reisinformatie op willen vragen, blijkt uit het onderzoek van gehandicapten zelf. De 21 belangrijkste reis- en vakantiewebsites in Nederland zijn over het algemeen slecht toegankelijk voor gehandicapten. De websites van ANVR en Bookings.nl komen als beste uit de test, terwijl die van Schiphol en Easyjet het minst goed beoordeeld worden. Het hele testrapport is te lezen op www.drempelsweg.nl. Gehandicapten hebben veel baat bij de mogelijkheid om via het internet reisinformatie op te vragen of een vakantie te boeken. Voor mensen met een lichamelijke handicap zijn reguliere reisbureaus vaak moeilijk toegankelijk, terwijl mensen met een auditieve handicap moeite ondervinden in het contact met baliemedewerkers.

Verbeteren makkelijk

De sites zijn overigens eenvoudig toegankelijker te maken. Auditief gehandicapten hebben bijvoorbeeld niets aan een telefoonnummer voor boekingen of meer informatie , maar zijn met een mail- of chatfunctie uitstekend geholpen. Iets dergelijks geldt voor mensen met een visuele handicap, stelt Paul Erkens, ambassadeur van het project Drempels Weg. Op al die reissites moet je heel wat informatie invullen. Als je iets vergeet, krijg je soms de melding: vul alle velden die rood zijn opnieuw in . Dan weet je als blinde echt niet om welk veld het om gaat. Door de bewuste velden in een nieuw scherm opnieuw te presenteren, ondervang je dit bezwaar.

Aanbieding onderzoeksrapport aan Ed. van Thijn

ANVR-voorzitter Ed. van Thijn neemt op donderdag 26 juli het volledige onderzoeksrapport in ontvangst uit handen van de vier ambassadeurs van het project Drempels Weg. De overhandiging vindt plaats in de centrale hal van Luchthaven Schiphol. Drempels Weg is een initiatief van Margo Vliegenthart, staatssecretaris van VWS, bedoeld om het internet beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Daarom heeft de staatssecretaris vier mensen met een handicap gevraagd ambassadeurs te worden van Drempels Weg.

Deel: ' Overhandiging rapport online reisinfo voor gehandicapten '
Lees ook