Provincie Overijssel

Provincie in verkiezingstijd: onmisbare motor, maar niet sexy

?De provincie is net als voetballer Jan van Halst: een onmisbare motor op het middenveld.? Volgens Bas Denters, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Twente, lijkt de provincie in meer dan een opzicht op de Hengelose topspeler. Zoals het publiek het belang van Van Halst miskent, loopt het ook niet warm voor provinciale verkiezingen. In het blad Provincies.nl kijkt Denters vooruit op 11 maart.

Bij de parlementsverkiezingen van 22 januari stemde nog driekwart van de stemgerechtigden. Voor 11 maart wordt gerekend op een opkomst van minder dan vijftig procent. Vier jaar geleden bracht maar 45,5 procent zijn stem uit. Denters relativeert de sombere cijfers. ?Vergeet niet dat bij de presidentsverkiezingen in de VS ook amper de helft van de Amerikanen stemt.?

Sexy
Die lage opkomst is een gevolg van de bescheiden rol van de provincie, aldus Denters.Veel zaken waarmee de provincie zich bezighoudt, zijn nou eenmaal niet sexy. ?Ongeveer half Nederland is lid van Greenpeace of Natuurmonumenten, maar als politieke strijdpunten zijn milieu en natuurbeheer zo dood als een pier.?

Aardverschuiving
De provinciale verkiezingen kunnen wel voor een politieke aardverschuiving leiden. De Partij van de Arbeid maakt een goede kans om in zes provincies de grootste te worden. Nu zijn de sociaal-democraten dat alleen in Drenthe en Groningen.

De VVD zou wel eens een tegenvallend resultaat kunnen halen. De liberalen moeten dan in alle provincies, genoegen nemen met een plaats op de tweede of derde rang.

Dit alles heeft natuurlijk belangrijke gevolgen voor de Eerste Kamer. De kans is reeel dat CDA en VVD daar hun meerderheid zullen kwijtraken.

Provincie in verkiezingstijd: onmisbare motor, maar niet sexy

Gedeputeerde Jansen: 'Beetje big-brotheren is alleen maar goed!'

Actie verkiezingen voor basisscholen: Win een dagje Hellendoorn!

Laatste kans op subsidie sanering sabestwegen

Interview Jan Kristen: 'Scoren doe je via de band'

Overijssels Kulturhus in trek

?Nederland leeft met water? van start

© 27-02-2003 Provincie Overijssel

Deel: ' Overijssel in verkiezingstijd onmisbare motor, maar niet sexy '
Lees ook