Overkapping commandantwoning ‘Westerbork’ onthuld

PERSBERICHT

Hooghalen, 2 februari 2015

Overkapping commandantwoning ‘Westerbork’ onthuld

Glazen behuizing van historische houten villa in het licht gezet

De glazen overkapping over de commandantwoning van kamp Westerbork is maandagavond officieel geopend door directeur generaal Kees van der Burg namens staatssecretaris Martin van Rijn. Het programma met theater, projectie, muziek en licht gaf een voorproefje van hoe de architectuur van de overkapping gebruikt kan worden voor activiteiten, met de historische woning als decor. “Vanwege de grote herinneringswaarde is de commandantwoning van internationaal cultuurhistorisch belang, dit soort zeldzame stukken erfgoed moeten bewaard blijven”, aldus directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder

Om de historische houten commandantwoning uit 1939 zo goed mogelijk te behouden maakte Oving Architekten een innovatief ontwerp voor een glazen constructie. Bouwgroep Dijkstra Draisma had er drie maanden voor nodig om het ontwerp uit te voeren. De overkapping is 12 meter hoog en beschermt de woning tegen invloeden van buitenaf. Onder de glazen behuizing is een ruimte gerealiseerd die plaats biedt aan 100 mensen. De ruimte wordt gebruikt voor activiteiten waarbij de woning van de kampcommandant als decor kan dienen. Omdat de houten woning zeer kwetsbaar is, wordt deze niet toegankelijk voor het publiek.

Het openingsprogramma gaf een voorproefje van hoe moderne technieken ingezet kunnen worden bij deze activiteiten. De glazen overkapping werd symbolisch geopend door de stalen pilaren die het glas dragen één voor één in het licht te zetten op de tonen van het muziekstuk Ständchen van Schubert, uitgevoerd door studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In de overkapping werden historische beelden op een transparant doeken langs het glas geprojecteerd.

Verhalenverteller Eric Borrias voerde een theaterstuk op, op het balkon van de houten villa, vanuit het perspectief van de Duits Joodse Selfried Fuchs, die als tuinman werkte voor kampcommandant Gemmeker. Daarna gaf conservator Guido Abuys een video-rondleiding door de vertrekken van de woning. De rondleiding werd op het raam van de historische villa geprojecteerd.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft het rijksmonument; de woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker, sinds 2007 in beheer. Door de bijzondere bouwstijl, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid heeft de woning ook architectuurhistorische waarde. De houten villa is nog vrijwel in oorspronkelijke staat en is tientallen jaren lang nauwelijks onderhouden. Nu de bouw van de glazen behuizing is afgerond start de conservering van de commandantwoning. Zo blijft de huidige staat van de woning gewaarborgd en wordt verder verval voorkomen.

De bouw van de overkapping is onderdeel van de herinrichting van het gebied rondom het voormalige kampterrein. De financiering van de bouw van de overkapping is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Deel: ' Overkapping commandantwoning ‘Westerbork’ onthuld '
Lees ook