Gemeente Breda


OVERLAST VAN KAUWEN IN HAAGSE BEEMDEN

De Gemeente Breda krijgt steeds meer meldingen binnen van overlast door kauwen, met name vanuit de Haagse Beemden. Deze zwarte vogels maken voor het bouwen van nesten graag gebruik van isolatiemateriaal, dat meestal onder de daken van huizen verwerkt is. Alleen de stadsjager mag de kauwen bestrijden, maar dat heeft nog onvoldoende effect. De overlast kan effectiever bestreden worden, als de mensen die met dit probleem te maken hebben, er zelf wat aan doen.

Overlast van kauwen openbaart zich vooral in de broedtijd van de vogels. Ze zoeken dan nestmateriaal en isolatiemateriaal is daar blijkbaar zeer geschikt voor. De kauwen plukken het materiaal onder de daken uit en soms bouwen ze hun nest direct daarnaast in de dakgoot.

Mensen die overlast van kauwen ondervinden, wordt aangeraden ervoor te zorgen dat de kauwen niet meer bij het isolatiemateriaal kunnen komen. Het beste is om de ruimte tussen de onderste dakpannen op te vullen met een rol zogenoemd dubbeltjes- of vogeltjesgaas. Dat gaas moet aan weerszijden met krammetjes aan de dakpannen bevestigd worden.

Breda, 13 april 1999

Deel: ' Overlast van kauwen in Haagse Beemden Breda '
Lees ook